Αϊτή: Σύλληψη ανώτατου αξιωματούχου ασφάλειας για το φόνο του προέδρου

Με καλυμμένα τα πρόσωπα για να μην αναγνωριστούν / Αp photo

Στη σύλληψη του γενικού συντονιστή της ασφάλειας του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ προχώρησε χθες η αστυνομία της Αϊτής για την υπόθεση δολοφονίας του την 7η Ιουλίου από πυρά βαριά οπλισμένης ομάδας μέσα στο σπίτι του.

Ο Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ, ο οποίος τέθηκε αρχικά σε απομόνωση, βρίσκεται πλέον πίσω από τα σίδερα φυλακής στη Ντελμά, κοινότητα που γειτονεύει με το Πορτ-ο-Πρενς, καθώς φέρεται να ενέχεται στη συνωμοσία που οδήγησε στο έγκλημα.

«Επιβεβαιώνω ότι ο Ζαν Λαγκέλ Σιβίλ συνελήφθη (…) στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της αστυνομίας Μαρί Μισέλ Βεριέ. Όμως, ο δικηγόρος του έκανε λόγο για σύλληψη με πολιτικό κίνητρο.   

Ακόμα τέσσερις ύποπτοι 

Ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης στο Πορτ-ο-Πρενς, Μπεντ-Φορντ Κλοντ, είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες μετανάστευσης να απαγορεύσουν την έξοδο από τη χώρα σε τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομίας επιφορτισμένους με την ασφάλεια του προέδρου.

Εκτός από τον Σιβίλ οι άλλοι τρεις είναι οι Ντιμιτρί Εράρ, επικεφαλής της μονάδας γενικής ασφάλειας του προεδρικού παλατιού (USGPN), Λεάντρ Πιερ Οσμάν, επικεφαλής της μονάδας προεδρικής ασφάλειας (USP), και Αμαζάν Πολ Εντί, διοικητή της Cat Team -επίλεκτης μονάδας επιφορτισμένης με την ασφάλεια του αρχηγού του κράτους.

Παράλληλα, η αστυνομία εξέδωσε επίσης χθες ένταλμα έρευνας με στόχο τη Γουεντέλ Κοκ Τελό, μέλος του ακυρωτικού δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστικού οργάνου της χώρας. Η δικαστικός είχε συνταξιοδοτηθεί πρόωρα με απόφαση του προέδρου Μοΐζ. 

Παραμένουν τα σκοτεινά σημεία

Υπενθυμίζεται ότι η αϊτινή αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά τουλάχιστον 26 άτομα, εκ των οποίων 18 Κολομβιάνοι μισθοφόροι, κι έχει διαβεβαιώσει πως αποκάλυψε τη συνωμοσία για την εξόντωση του προέδρου, που οργανώθηκε από ομάδα Αϊτινών που έχουν δεσμούς με το εξωτερικό·

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στην υπόθεση. Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, ο Αριέλ Ανρί, δεσμεύθηκε ότι όλοι όσοι ενέχονται στο φόνο θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search