Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 26.7.2021

© Micha360 | Dreamstime.com

Η έκκληση των βρετανών επιστημόνων προς τους νέους να εμβολιστούν, η σκληρή καταστολή των αντιφρονούντων στην Κούβα από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την αποδοκιμασία της Τουρκίας για το Κυπριακό από το ΣΑ του ΟΗΕ συνιστούν ορισμένες από τα σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου Τύπου.   

Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο τίτλο του : «Οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν έκκληση για να εμβολιαστούν καθώς οι γιατροί προειδοποιούν για νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ» και στο αποκλειστικό σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι όλο και αυξανόμενος αριθμός νέων ανθρώπων εισάγεται με κορονοϊό στα νοσοκομεία αλλά και στις ΜΕΘ με τους γιατρούς να απευθύνουν έκκληση στους νέους να μην υποφέρουν άσκοπα και να εμβολιαστούν. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων γίνονται καθώς για πέμπτη συνεχή ημέρα τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση χωρίς ωστόσο στην καταγραφή να περιλαμβάνονται άτομα μετά τις 19 Ιουλίου ημερομηνία όπου άρθηκαν όλα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα τονίζει ότι ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ προκειμένου ν διασφαλίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ερευνά όπως πρέπει το ζήτημα των παρακολουθήσεων με το ισραηλινό λογισμικό «Πήγασος».  

Στη Γαλλία η Le Monde επισημαίνει στον κεντρικό της τίτλο : «Εμβολιασμοί : Ο γαλλικός διχασμός» με το σχετικό ρεπορτάζ να παρουσιάζει αναλυτικά τις περιοχές της Γαλλίας όπου καταγράφονται οι υψηλότεροι και οι χαμηλότεροι εμβολιασμοί με το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας να έχει εμβολιαστεί πάνω από τον μέσο όρο και το νοτιοανατολικό λιγότερο. Σε πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδα έχει τίτλο : «Ρεπορτάζ στην Κούβα χώρα του πόνου»  με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι οι αρχές του νησιού μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της 11 Ιουλίου έχουν προχωρήσει σε σκληρή καταστολή και δεκάδες συλλήψεις αντιφρονούντων.    

Στη Γερμανία η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδοκιμάζει την τακτική της Τουρκίας στο Κυπριακό και δεν βλέπει πλέον καμία πιθανότητα επανένωσης του νησιού. Αντ’ αυτού επισημαίνει ο πρόεδρος Ερντογάν εξυφαίνει σχέδιο για τον εποικισμό της στοιχειωμένης πόλης των Βαρωσίων. Από την πλευρά της η εφημερίδα Tagesspiegel σημειώνει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει τα σχέδια Ερντογάν για μόνιμη διαίρεση της Κύπρου», παραθέτει όμως και την τουρκική άποψη, κατά την οποία οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας «βασίζονται σε αστήρικτους ισχυρισμούς και δεν συνάδουν με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί».

Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδο τους : «Η άρνηση του εμβολιασμού δίνει στη μετάλλαξη (ΔΕΛΤΑ) χώρο για να αναπτυχθεί» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν χθες στις 51.000,  υπερτατραπλάσια απ΄ όσα ήταν πριν από έναν μόλις μήνα και τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι ακόμη περισσότεροι εμβολιασμοί είναι αναγκαίοι για να περιοριστεί ένα νέο κύμα της πανδημίας.     

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search