Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 27.7.2021

© Micha360 | Dreamstime.com

Οι επιφυλάξεις των επιστημόνων απέναντι στη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βρετανία, ο προβληματισμός που προκαλούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι μη εμβολιασμένοι και οι συνεχιζόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν ορισμένες από τις προξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού έντυπου διεθνούς Τύπου.   

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους: «Η πτώση των κρουσμάτων του κορονοϊού για έκτη συνεχόμενη ημέρα προβληματίζει τους επιστήμονες» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι χθες καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 24.950 κρούσματα ήτοι 15.000 λιγότερα από προχθές και σύμφωνα με ένα από τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πορεία της πανδημίας, ο δείκτης R βρίσκεται κάτω από το 1 κάτι που δείχνει ότι η πανδημία εξαλείφεται.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα ο Μπόρις Τζόνσον και οι υπουργοί του παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς οι επιπτώσεις από την πλήρη άρση των περιοριστικών όρων που έγινε στις 19 Ιουλίου δεν έχει ακόμη καταγραφεί στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την πανδημία κάτι το οποίο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το ίδιο θέμα ο Guardian επισημαίνει ότι οι υπουργοί παραμένουν επιφυλακτικοί παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα πέφτουν με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου να τονίζει ότι η Βρετανία δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο της πανδημίας.

Στη Γαλλία η Humanite διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της: «Πώς μπορούμε να κόψουμε τα φτερά του Πήγασου ;” με το σχετικό ρεπορτάζ να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι αποκαλύψεις του ερευνητικού δημοσιογραφικού δικτύου Forbidden stories θέτει επιτακτικά στις δημοκρατίες την ανάγκη να συγκροτήσουν ένα πλαίσιο προκειμένου να καταπολεμήσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η Le Monde από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο: «Στο Καλαί μια γενικευμένη κόπωση απέναντι στις μεταναστευτικές κρίσεις» και στο κύριο άρθρο η εφημερίδα τονίζει ότι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια -και παρά τις αλλεπάλληλες απομακρύνσεις των προσφυγικών καταυλισμών-οι μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Αγγλία συνεχίζουν να καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς.

Στη Γερμανία με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Καγκελαρίας και στενού συνεργάτη της Μέρκελ γιατρού Χέλγκε Μπράουν περί λιγότερων ελευθεριών μελλοντικά σε μη εμβολιασμένους και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Suddeutche Zeitung γράφει : «Το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μπορεί κανείς να το νιώσει ήδη. Οι εμβολιασμένοι σπανιότερα μεταδίδουν τον ιό, το νέο αυτό κύμα της πανδημίας καθοδηγούν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

»Μόνο με ένα εντυπωσιακό ποσοστό εμβολιασμού μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφική δύναμη της πανδημίας. Σε λίγους μήνες μπορεί όλα τα μέτρα να αρθούν. Τότε και οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ξανά μια φυσιολογική ζωή. Ο καθένας μας μπορεί να αποφασίσει να περιμένει ως τότε. Όμως (όσοι δεν εμβολιάζονται) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν ως τότε».

Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Μία έφηβη παίρνει το χρυσό μετάλλιο» και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι η 13χρονη γιαπωνέζα Μομίγι Νισίγια κατέκτησε το πέμπτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα τους Ανατέλλοντος Ηλίου και κατέστη η μικρότερη σε ηλικία νικήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search