Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης στην Τυνησία

Στρατιωτικά οχήματα γύρω από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Τυνησίας

AP Photo/Hedi Azouz

Σε ακόμη μία κίνηση που μπορεί να βαθύνει την ήδη σοβαρή πολιτική κρίση στην Τυνησία, προχώρησε ο πρόεδρος της χώρας, Κάις Σάγεντ, ο οποίος απέπεμψε το βράδυ της Τετάρτης τον επικεφαλής της δημόσιας τηλεόρασης, Μοχάμεντ αλ Ντάχας και διόρισε προσωρινό αντικαταστάτη του. Ο Τυνήσιος πρόεδρος δεχόταν πιέσεις να προστατεύσει την ελευθερία του λόγου στη χώρα.

Ο Κάις Σαγέντ, με τις ενέργειές του -την Κυριακή έπαυσε τον πρωθυπουργό, ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες και ανέλαβε ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, επικαλούμενος κατάσταση έκτακτης ανάγκης- προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ότι ουσιαστικά έκανε πραξικόπημα. 

Ο πρόεδρος Σαγέντ για την αντικατάσταση του Μοχάμεντ αλ Ντάχας επικαλέστηκε καταγγελία μελών της τυνησιακής Ένωσης Συντακτών και οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία είπαν πως εμποδίστηκαν να μπουν στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης, παρότι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε εκπομπή της.

Σύμφωνα με την Αμίρα Μοχάμεντ, δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της ένωσης των Τυνήσιων δημοσιογράφων, κατήγγειλε πως ο κ. Ντάχας της είπε ότι αξιωματικός του στρατού -στρατιώτες έχουν περικυκλώσει τον σταθμό από την Κυριακή- τον διέταξε να μην επιτρέψει την είσοδο των καλεσμένων στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης. 

Τόσο η Αμίρα Μοχάμεντ όσο και το στέλεχος της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπασάμ Τρίφι, μπόρεσαν αργότερα να συμμετάσχουν στην εκπομπή, ενώ σύμβουλος του προέδρου Σάγεντ και εκπρόσωπος του στρατού, που εμφανίστηκαν στην ίδια εκπομπή, αρνήθηκαν πως είχε δοθεί τέτοια διαταγή.

Η καταγγελία πάντως προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, με αρκετούς Τυνήσιους δημοσιογράφους να ζητούν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να απαλλαγεί ο Μοχάμεντ αλ Ντάχας από τα καθήκοντά του.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση του Τυνήσιου προέδρου είναι μάλλον αμφιλεγόμενη και πιθανώς προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι για τους πολίτες, καθώς τη Δευτέρα η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην Τύνιδα, ωθώντας το Στέιτ Ντιπάρμεντ να εκφράσει την ανησυχία του και να καλέσει τις τυνησιακές αρχές να προασπίσουν την ελευθερία του Τύπου. Επίσης, χθες, Τετάρτη, δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times κατήγγειλε πως τέθηκε υπό κράτηση για δύο ώρες στην Τύνιδα αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερη και της επιτράπηκε να συνεχίσει τη δουλειά της.

Μετά την επανάσταση του 2011, απαρχή της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, που έβαλε τη χώρα στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, στην Τυνησία έχουν δοθεί πολύ ευρύτερες ελευθερίες στα ΜΜΕ απ’ ό,τι σε άλλα αραβικά κράτη. Είναι ενδεικτικό το ότι το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TAP για παράδειγμα καλύπτει συστηματικά αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και επικριτικές για τις αρχές τοποθετήσεις.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Τυνησία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πολιτική κρίση από το 2011, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με τους πολίτες να κατηγορούν τις αρχές αδυναμία να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search