Μπάιντεν: Εμβολιασμός ή συχνά τεστ για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους

Νέα Υόρκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Υγειονομικός ετοιμάζει σύριγγα με εμβόλιο κατά του κορονοϊού

AP Photo/Mary Altaffer, File

Επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού θα κάνει απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, θα συστήσει στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους της χώρας να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ. 

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο εμβολιασμός των ομοσπονδιακών υπαλλήλων δεν θα είναι υποχρεωτικός, ενώ όσοι αποφασίσουν να μην κάνουν το εμβόλιο δεν θα διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης. Τα άλλα μέτρα που θα εφαρμόζονται, θα είναι η τήρηση της κοινωνικής απόστασης, η χρήση μάσκας, ενώ θα υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στα ταξίδια.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στον Λευκό Οίκο στις 4 μ.μ., τοπική ώρα (11 το βράδυ ώρα Ελλάδας). Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να περιορίσει την πανδημία με την ελπίδα ότι θα αποφύγει τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα lockdown, καθώς η πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα γίνεται πλέον η κυρίαρχη, ειδικά σε περιοχές της χώρας όπου ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει επαρκώς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ανάλογο με αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί από μια σειρά Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη. Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί της θα χρειαστεί να εμβολιαστούν ή θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ μια φορά την εβδομάδα.

Ήδη από χθες Τετάρτη αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες κατέστησαν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια στις περιοχές όπου σημειώνονται εξάρσεις των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, κατ’ εντολή του γραφείου διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) της προεδρίας, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του OMB προς τις υπηρεσίες αυτές περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα του Λευκού Οίκου αναφέρεται επίσης ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στο εσωτερικό των ομοσπονδιακών κτιρίων για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, στις περιοχές όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι στο 67% των κομητειών καταγράφονται αρκετά ως πολύ υψηλά επίπεδα μετάδοσης του ιού, από 63,4% την προηγουμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς: 611.708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 34,76 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search