Μπάιντεν και Καντίμι θα ανακοινώσουν το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ανακοινώσεις για τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής στο Ιράκ μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένονται εντός της ημέρας από τον Τζο Μπάιντεν και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Μουσταφά αλ-Καντίμι, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης.

Το σχέδιο μετατροπής της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, της οποίας σκοπός υποτίθεται ότι ήταν να βοηθήσει το Ιράκ στη μάχη κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», σε έναν αυστηρά συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο έως το τέλος του έτους – χωρίς αμερικανικά στρατεύματα σε ρόλο μάχης – θα διατυπωθεί σε μια ευρύτερη ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τους δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα το απόγευμα, δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η ανακοίνωση για τον τερματισμό της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ, αν μπορεί να μην οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των στρατευμάτων, έρχεται παράλληλα με την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί πλήρως ο αμερικανικός στρατός από το Αφγανιστάν σχεδόν 20 χρόνια αφότου ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, αλλά στρέφει περισσότερο την προσοχή του στην Κίνα ως μακροπρόθεσμη πρόκληση για την ασφάλεια, παρατηρεί το Associated Press.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης είπε ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας «δοκιμάστηκαν στη μάχη» και έχουν αποδειχθεί «ικανές» να προστατεύσουν τη χώρα τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνωρίζει ότι ο ISIS παραμένει σημαντική απειλή, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει αποδυναμωθεί πολύ μετά το 2017, όμως εξακολουθεί να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς. Την περασμένη εβδομάδα, ο ISIS  ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, με τουλάχιστον 30 νεκρούς, σε μια πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search