Χατζηδάκης για εργασιακό: Ακουσα τα σχολιανά μου, αλλά το νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

«Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Είναι ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει σημαντικά το εργατικό δίκαιο και είναι μια παρέμβαση που ακολουθεί αυτά που συμβαίνουν στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Δεν θα σας κουράσω. Έχουν λεχθεί όλα και από όλους. Έκλεισαν και οι διαδηλώσεις. Ομολογώ, έχω δει και πιο μαζικές όλα τα τελευταία και τα παλαιότερα χρόνια και έχω δει και μεγαλύτερη συμμετοχή σε απεργίες», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Φυσικά, άκουσα τα σχολιανά μου. Όχι μόνο τις τελευταίες 3 ημέρες, αλλά εδώ και 2,5 μήνες. Δεν ήταν και η πρώτη φορά που τα έχω ακούσει, εδώ που τα λέμε. Τα έχω ακούσει ξανά και όταν, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, προχωρούσαμε την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ και όταν, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, προχωρούσαμε τη σύμβαση παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και όταν τώρα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρούσαμε την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ από τη χρεοκοπία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, η συνέχεια διέψευσε τους επικριτές του, διότι από την Ολυμπιακή «γλιτώσαμε το 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, από τον ΟΣΕ 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν αλλάξει όψη, και η ΔΕΗ, εκεί που η μετοχή της ήταν 1,2 ευρώ, σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, είναι 9 ευρώ».

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πια να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση

«Οι ίδιοι που μας επέκριναν για αυτά, είναι οι ίδιοι που μας επικρίνουν και για ετούτο εδώ το νομοσχέδιο» είπε ο υπουργός Εργασίας, και επισήμανε:

«Και εσείς και εμείς θα κριθούμε στην πράξη, διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί σε πέντε τέρμινα αλλά πάρα πολλές διατάξεις θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την ημέρα δημοσίευσης του νομοσχεδίου στο Φύλλο της Κυβερνήσεως και κάποιες άλλες κάνα-δυο μήνες μετά. Αρα, Κυριακή κοντή γιορτή, και θα φανεί ποιος έλεγε ψέματα».

Είτε αμέσως μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ είτε ένα με δύο μήνες μετά, επέμεινε ο Κωστής Χατζηδάκης, «οι πατεράδες που η σύζυγός τους κάνει ένα παιδί, θα παίρνουν άδεια 14 ημέρες. Και οι δύο γονείς θα παίρνουν γονική άδεια πληρωμένη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πια να συμφωνούν ρυθμίσεις σε προσωπική βάση, για τη συμφιλίωση της προσωπικής με την επαγγελματική τους ζωή, για την οποία άνοιξε τον δρόμο η κ. Αχτσιόγλου με την Οδηγία που συμφώνησε. Επίσης, οι εργατοτεχνίτες θα αρχίσουν να παίρνουν την ίδια αποζημίωση που παίρνουν οι υπάλληλοι, οι τηλεργαζόμενοι θα έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης μετά το πέρας του ωραρίου τους, οι εργαζόμενοι όλοι θα έχουν προστατευτικό πλαίσιο για τη βία και την παρενόχληση στον χώρο εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν καλύτερα πρότυπα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, όσοι θέλουν παρά πάνω υπερωρίες θα μπορούν να το κάνουν, και έτσι θα βάζουν παραπάνω χρήματα στην τσέπη τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Οι αυτοαπασχολούμενοι στα delivery θα έχουν το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, αλλά κυρίως θα έχουν προστασία για την υγεία και την ασφάλειά τους, και βεβαίως θα ξεκινήσει η προετοιμασία του ΠΔ για τη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, που θα κάνει αντικειμενικούς ελέγχους στην αγορά εργασίας. Κυρίως, θα προχωρήσει η βασική τομή του νομοσχεδίου που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι η εγγύηση για τα δικαιώματα του εργαζομένου, εγγύηση για το 8ωρο, εγγύηση για τις υπερωρίες, εγγύηση για τη διευθέτηση».

Το νομοσχέδιο ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία της εργασίας

Ο Κωστής Χατζηδάκης ευχαρίστησε όσους του άσκησαν κριτική, έστω και αυστηρή κριτική, «σεβόμενοι τους κανόνες του πολιτικού και του ανθρώπινου πολιτισμού και δεν κατέφυγαν σε ύβρεις και σε τοξική προσέγγιση που χαμηλώνει το επίπεδο της πολιτικής και αδικεί την Ελλάδα». Ευχαρίστησε τους συναδέλφους του, της ΝΔ, «την ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», για τη στήριξή της στον ίδιο και στο νομοσχέδιο. Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο υπουργείο, «για την πολύ δύσκολη και ποιοτική δουλειά». Ευχαρίστησε «πάνω από όλα», τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του, «για τις ιδέες που έδωσε, κατά την επεξεργασία αυτού του νομοσχεδίου, για τη συνεργασία, και πάνω από όλα για τη στήριξή του από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Για μένα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, στην πολιτική μου διαδρομή. Είναι όμως ακόμα περισσότερο, αυτό το νομοσχέδιο, μια μεταρρύθμιση, η οποία δίνει παραπάνω δύναμη στον εργαζόμενο, και παραπάνω δύναμη στην οικονομία. Δίνει δύναμη στην Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο υπουργός Εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search