Χατζηδάκης: Ποιοι εργαζόμενοι θα υπαχθούν στο νέο ασφαλιστικό -Ποιους αφορά

Διευκρινίσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα έκανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ μπορούν να ενταχθούν σε αυτό εφόσον το επιλέξουν οι νέοι κάτω των 35 ετών.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

Το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο

Σύμφωνα με ό,τι τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημόσια εποπτεία και εγγυήσεις και δεν θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου. Εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

«Αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα»

Επομένως, όπως αναφέρεται, είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search