Διαλύεται η εταιρεία που συνδέεται με το σκάνδαλο υποκλοπών Pegasus

© Awargula | Dreamstime.com

Τη διάλυση της εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων Novalpina, στην οποία ανήκει ο ισραηλινός όμιλος NSO που συνδέεται με το σκανδάλου υποκλοπών μέσω του λογισμικού κατασκοπίας Pegasus, θύματα του οποίου ήταν επί πενταετία δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αλλά και πολιτικά πρόσωπα.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της οικονομικής εφημερίδας Les Echos. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα ευρωπαϊκών ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία δέκα χώρες έκαναν κατάχρηση του λογισμικού κατασκοπίας (Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και οι οποίες έχουν είτε ισχυρές εμπορικές, είτε διμερείς σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

Η Novalpina είχε εξαγοράσει το 2019 την NSO, γνωστή για το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus, το οποίο επέτρεψε την υποκλοπή των τηλεφωνικών αριθμών τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 85 ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και 14 αρχηγών κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η NSO αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, «το ταμείο Novalpina, που κατέχει τρεις συμμετοχές, τη NSO, τα γαλλικά εργαστήρια X.O και τα καζίνο Olympic Entertainment, θα τεθεί υπό εκκαθάριση από τρίτο διεθνή διαχειριστή ο οποίος θα οριστεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες».

H διάλυση της Novalpina αποφασίστηκε επίσημα προκειμένου να τεθεί τέλος στον «εσωτερικό πόλεμο» ανάμεσα σε διευθυντές της λονδρέζικης εταιρείας, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos. Όμως «το σκάνδαλο των υποκλοπών μπορεί να αποτέλεσε ένα ακόμη σήμα κινδύνου», προσθέτει η εφημερίδα καθώς η εταιρία αντιμετώπιζε πίεση από ΜΚΟ εδώ και καιρό.

Οι αντιδράσεις για το σκάνδαλο είναι διεθνείς. Στη Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, στην Ουγγαρία η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση κυβερνητικών στελεχών, ενώ η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, τόνισε ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις «επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη να ρυθμιστεί καλύτερα η πώληση, μεταφορά και χρήση» αυτών των τεχνολογιών παρακολούθησης.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search