Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού: Ναι μεν 70%, αλλά…

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Valeria Mongelli

Το 70% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ το 57% είναι πλήρως προστατευμένο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερηφανευόμενη ότι τα νέα στοιχεία «τοποθετούν την Ευρώπη μεταξύ των ηγετών παγκοσμίως». Αλλά το αν η Ε.Ε. έχει πράγματι επιτύχει τον στόχο που έχει ορίσει η ίδια, εξαρτάται λίγο από το πώς τον μετράει κανείς.

Η Κομισιόν ήθελε αρχικά το 70% όλων των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού -άρα τον Σεπτέμβριο- προτού πει ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί τον Ιούλιο. 

Στη συνέχεια, νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Επιτροπή δήλωσε ότι οι χώρες έχουν αρκετά εμβόλια για να εμβολιάσουν πλήρως τους πληθυσμούς τους -κάτι που ίσως είναι μια πιο έξυπνη προσέγγιση, δεδομένου ότι οι παραδόσεις και όχι οι δόσεις σε όπλα είναι αυτό που μπορεί να επηρεάσει η ΕΕ. 

«Η Ε.Ε. κράτησε τον λόγο της και παρέδωσε», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, αναγνωρίζοντας ότι η αρχή ήταν δύσκολη νωρίτερα φέτος. «Η διαδικασία κάλυψης της υστέρησης ήταν πολύ επιτυχής – αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια». Και πρόσθεσε αποποιούμενη ως συνήθως τις ευθύνες της: «Η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, καλώ όλους -όσοι έχουν τη δυνατότητα- να εμβολιαστούν».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με την ομάδα των επιστημονικών συμβούλων της για την ασθένεια COVID-19, όπως κάνει κάθε έξι εβδομάδες περίπου, σύμφωνα με το ημερολόγιό της. Κάθε φορά που η ομάδα συναντάται, οι κύριες ανησυχίες τους αλλάζουν.

Θα ασχοληθούν με τις λοιμώξεις από κορονοϊό μεταξύ των εμβολιασμένων:

  • θα μιλήσουν για το τι πρέπει να γίνει με το γεγονός ότι οι αριθμοί των λοιμώξεων αυξάνονται σημαντικά, ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καμία αλλαγή στη θνησιμότητα
  • για την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών εμβολίων έναντι διαφορετικών παραλλαγών
  • και, γενικότερα, για τις προοπτικές του φθινοπώρου.

Σενάρια με τη Δέλτα

Στο μεταξύ, με την παραλλαγή Delta να εξαπλώνεται στην Ήπειρο, η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις εξετάζουν τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν το επόμενο κύμα λοιμώξεων. Μια ομάδα 32 επιστημόνων από 17 χώρες της Ευρώπης εξέτασε τις επιλογές και προσδιόρισε πιθανά σενάρια και πιθανές προσεγγίσεις. 

Όπως υποστηρίζουν, «η αντιμετώπιση των κινδύνων είναι πολύ επικίνδυνη: Αν υπάρχει ένα μάθημα που θα έπρεπε να έχουμε μάθει μέχρι τώρα όσον αφορά τον κορονοϊό, αυτό είναι ότι είναι πολύ καλύτερο να ενεργούμε νωρίς παρά αργά».

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search