Επιβεβαίωσε τον «κόφτη» της ΕΒΕ

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε 20.000 αιτήσεις για εγγραφή σε ΙΕΚ», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως, αποκαλύπτοντας τον αριθμό των αποφοίτων του λυκείου που θα μείνουν φέτος εκτός ΑΕΙ ● Αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό των κενών θέσεων ● Υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σχολείο.

Τον αυτόματο μηχανισμό που απέκλεισε χιλιάδες υποψήφιους από τις σχολές των ΑΕΙ, οδηγώντας τους σε κατώτερες εκπαιδευτικές μονάδες, αποκάλυψε από το βήμα της Ολομέλειας η Νίκη Κεραμέως, λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου της για τις αλλαγές στα σχολεία.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε 20.000 αιτήσεις για εγγραφή σε ΙΕΚ», δήλωσε, επιβεβαιώνοντας και τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των αποφοίτων του λυκείου που θα μείνουν φέτος εκτός ΑΕΙ (υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των εισακτέων είχε οριστεί στους 77.415).

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε το συγκεκριμένο νούμερο, δεδομένου ότι έληγε χθες η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών, όπως και του παράλληλου δελτίου που κλήθηκαν να συμπληρώσουν όσοι, λόγω του «κόφτη» της ΕΒΕ, αποκλείστηκαν αυτομάτως από το σύστημα για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ίδια, ωστόσο, απέφυγε συστηματικά να προσδιορίσει τον αριθμό των κενών θέσεων στις σχολές, παρότι πιέστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκο Φίλη, όπως και δεν διευκρίνισε εάν τα δημόσια επαγγελματικά κέντρα έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα απορρόφησης σπουδαστών στον αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και τις διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπερψηφίστηκε στο σύνολό του μόνο από τη «γαλάζια» πτέρυγα και ενώ είχε προηγηθεί τριήμερη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, με καταιγισμό πυρών και από τους πολιτικούς αρχηγούς εναντίον του κυβερνητικού σχεδιασμού στον χώρο της Παιδείας.

Στο σύνολο των 291 βουλευτών που συμμετείχαν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΚΚΕ, 158 (Ν.Δ.) ενέκριναν το νομοσχέδιο επί της αρχής του, ενώ 133 καταψήφισαν. Το άρθρο 56 που περιγράφει την αξιολόγηση εξασφάλισε τις θετικές ψήφους της κυβερνητικής πτέρυγας, τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής (στα 27 «παρών» που εντοπίστηκαν), ενώ καταψηφίστηκε από 106 βουλευτές. Ενώ το άρθρο 185 που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις σχολές των ΑΕΙ, ψηφίστηκε από τους 158 και απορρίφθηκε από 133 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται πως η ονομαστική ψηφοφορία στα δύο άρθρα διενεργήθηκε με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Εγκλωβίζονται»

Κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η Νίκη Κεραμέως επέμεινε για το ποσοστό των φοιτητών που δεν αποφοιτούν, παρά «εγκλωβίζονται» στις σχολές της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επιχειρώντας μάλιστα να διαψεύσει και τα επίσημα στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ που παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπουργός Παιδείας κατηγόρησε την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για fake news σχετικά με το όφελος των κολεγιαρχών από την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την οργάνωση των αντιδράσεων στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας τις υπογραφές που ζητούν την παραίτησή της, λόγω του αποκλεισμού των νέων από τα ΑΕΙ. «Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα…», δήλωσε χαρακτηριστικά, εμφανίζοντας αντίστοιχο e-mail που έφτασε στο γραφείο της.

«Στην κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα που θα οδηγεί τους νέους στην εξέλιξη και θα έχει καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, μέσο ανάπτυξης και προόδου», κατέληξε καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κι ενώ σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας της είχε προκαλέσει θυελλώδεις αποδοκιμασίες στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης.

Στη χθεσινή συζήτηση τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι η Νίκη Κεραμέως «είναι για την παιδεία ό,τι το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημόσια περιουσία: ταφόπλακα».

Τους «κούρεψε»

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας πως με κουτοπόνηρο τρόπο «κούρεψε» δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους από τα ΑΕΙ και ζήτησε την ακύρωση βάσης εισαγωγής. «Αντίθετα με εσάς, στις χώρες που θαυμάζετε, οι υπουργοί Παιδείας είναι αρκετά σοφοί, ώστε να λαμβάνουν ως δεδομένο ότι δεν ορίζεται διαχρονική, αντικειμενική ελάχιστη βάση και σίγουρα δεν ορίζεται από τον υπουργό, όσο καταρτισμένος και να είναι, πόσο μάλιστα από εσάς, κ. Κεραμέως!», δήλωσε απευθυνόμενος στην υπουργό. Προσθέτοντας ο ίδιος πως η επιλογή της ΕΒΕ αποδεικνύει στην καλύτερη περίπτωση την ανεπάρκεια της υπουργού Παιδείας και στη χειρότερη την ενοχή της.

Σημειώνεται πως, εκτός από τη σκληρή κριτική που εξαπέλυσαν και χθες οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Νίκος Φίλης ζήτησε να διοργανωθεί στη Βουλή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της θερινής αναστολής της λειτουργίας της, ειδική συζήτηση για την υγειονομική ασφάλεια των σχολείων το φθινόπωρο.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά»

Μειωμένη ήταν η συμμετοχή στο χθεσινοαπογευματινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στον νόμο Κεραμέως, που διοργάνωσαν η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες απέτρεψαν πολύ κόσμο να κατέβει στη διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή, την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, με τους συμμετέχοντες (λίγες εκατοντάδες) να στέλνουν μήνυμα πως «ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη».

«Θέλετε να γυρίσουμε σε ένα σχολείο αγνώριστο, σε ένα σχολείο για λίγους. Εμείς όμως θέλουμε ένα σχολείο που ανεξαρτήτως της οικονομικής μας δυνατότητας θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για μάθηση, ένα σχολείο που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποίηση των μαθητών» τόνισε η Μαρία Κουράκου, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Αθήνας.

«Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή, με δομικές αλλαγές στη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου, με επιτάχυνση προς τις δεξιότητες και την κατάρτιση, με την “αυτονομία” από τον δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα του και την πρόσδεσή του σε κανόνες επιχειρηματικής λειτουργίας, την “αυτονομία” από τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών, τη δραματική όξυνση των μορφωτικών ανισοτήτων και τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με την αξιολόγηση ως εργαλείο για την αύξηση των ταξικών φραγμών» σημειώνει η ΔΟΕ στο κάλεσμά της. Για οικοδόμηση ενός «αυταρχικού, ταξικού, εμπορευματοποιημένου σχολείου ανισοτήτων» έκανε λόγο η ΟΛΜΕ, υπογραμμίζοντας πως το «πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, όπως κάνουν πάντα οι κυβερνήσεις που φέρνουν για ψήφιση αντιεκπαιδευτικούς – αντιλαϊκούς νόμους προκειμένου να τους επιβάλλουν».

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη πορεία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κυρίως και συλλόγων εκπαιδευτικών, από τη Βουλή ώς τα Προπύλαια.

Κ.ΖΑΦ.

Διορθώσεις χωρίς καίριες αλλαγές

Πλήθος νομοτεχνικών διορθώσεων κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χωρίς όμως να επιφέρει καίριες αλλαγές στις προωθούμενες διατάξεις. Ανάμεσα σε άλλα, έγιναν όλες οι διορθώσεις σχετικά με τον ορισμό των στελεχών εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, από τον υπουργό η ευθύνη μεταφέρεται στον γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας του υπουργείου Παιδείας, καθώς, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όλες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υπάγονται διοικητικά στον γ.γ. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας του υπουργείου. Κατ’ αυτήν τη λογική, τα Συμβούλια που θα επιλέγουν τα στελέχη θα ορίζονται όχι με απόφαση υπουργού, αλλά του γ.γ. πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Επιπλέον, από μία αυξάνονται σε δύο οι αιτήσεις που δικαιούνται να κάνουν σε Περιφερειακές Διευθύνσεις οι υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης.

Αννα Ανδριτσάκη

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search