Ευρωπαϊκή δυστοκία

Καμία ακόμη ξεκάθαρη αντίδραση από την Ε.Ε. για τις παράνομες ενέργειες Ερντογάν-Τατάρ στην Αμμόχωστο ● Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη σήμερα στην Αθήνα ● Την Πέμπτη νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σοβαρή δυστοκία εμφανίζει και πάλι η Ε.Ε. στην έκδοση μιας ξεκάθαρης δήλωσης για το θέμα της Αμμοχώστου υπό το πρίσμα της νέας δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την περασμένη Παρασκευή που εκδόθηκε η δήλωση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπορέλ δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για να ακυρωθεί το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης συνεχίζει τις τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του των χωρών της Ε.Ε. και με τον Ζ. Μπορέλ, σε συντονισμό με τον Ν. Δένδια, για μια ισχυρή δήλωση κατά της τουρκικής ηγεσίας και του κατοχικού καθεστώτος, με ρητή αναφορά στη λήψη κυρώσεων, εάν οι αποφάσεις Ερντογάν-Τατάρ για άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν ανακληθούν. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με τους 27 με τη διαδικασία των τηλεφωνικών διαβουλεύσεων μέσω του Ζ. Μπορέλ. Οι αντιρρήσεις προέρχονται από την πλευρά της Γερμανίας, που επιμένει να μην υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις, αλλά μια επανάληψη της δήλωσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είχε μεταφέρει από την Παρασκευή στον Σ. Μισέλ, αμέσως μετά τη δήλωση του ΟΗΕ, το πολιτικό πλαίσιο που περιμένει η Λευκωσία από την Ε.Ε., με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε πρώτη φάση από το Συμβούλιο Εξωτερικών και εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της Αγκυρας και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ, να ακολουθήσει απόφαση σε επίπεδο κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθεί ο Ζ. Μπορέλ είναι η περιφορά κειμένων και εάν δεν αποδώσει, η Λευκωσία θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ή τηλεδιάσκεψη.

Ο Ν. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο είναι βεβαίως οι ενέργειες της Ε.Ε. καθώς η Αγκυρα αρνείται να αποδεχθεί τη δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ, ενώ ο Ε. Τατάρ σε δηλώσεις του χθες απέρριψε κάθε συζήτηση για ανάκληση του ανοίγματος και παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιστροφής της περίκλειστης πόλης, είπε ότι «αυτό είναι ανέφικτο». Ο πρωθυπουργός του Ε. Σανέρ επισκέφθηκε μάλιστα χθες την περιοχή του Αγ. Νικολάου για να επιθεωρήσει τις εργασίες του ανοίγματος.

Σχέδιο ψηφίσματος

Την Πέμπτη, στη νέα συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ, θα συζητηθεί το σχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση της παρουσίας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και η Κυπριακή Δημοκρατία με νέο γύρο διπλωματικών διαβουλεύσεων που έχει ανοίξει περιμένει ρητή αναφορά για το καθεστώς της Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 550 και 789 και αναφορά των επόμενων ενεργειών του γ.γ. Α. Γκουτέρες για την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η Λευκωσία έχει ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και τις χώρες της Ε.Ε. για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εισηγείται (να τεθεί η Αμμόχωστος υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως και το αεροδρόμιο Τύμπου στα κατεχόμενα, και η Ε.Ε. να έχει την εποπτεία στα θέματα τελωνείων και δασμών).

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι καμία συζήτηση για λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να γίνει εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι εάν ο Ε. Τατάρ προχωρήσει στο άνοιγμα της Αμμοχώστου η Λευκωσία θα απαντήσει με μέτρα εις βάρος των κατοχικών αξιωματούχων (με πρώτο την ακύρωση των ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν από την Κυπριακή Δημοκρατία).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search