Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα παρούσα στα Βαλκάνια -Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το μήνυμα πως η εγγύς γειτονιά μας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης από το βήμα του πρώτου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue), με θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κώστας Φραγκογιάννης κατέστησε σαφές πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής, «το κομμάτι που λείπει από το παζλ», είναι μακροχρόνιος στρατηγικός στόχος της Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα ότι η χώρα μας, ως το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, έχει παίξει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει στην πράξη ουσιαστικό ρόλο στην ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τη σημερινή ανάληψη της προεδρίας (1.7.2021 έως 30.6.2022) στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονές της για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας.

Ωστόσο, δηλωσε ότι για να είναι ο διάλογος αποτελεσματικός οφείλει να βασίζεται σε θεμελιώδεις κανόνες, που πρέπει να τηρούνται από όλους: «Στην περίπτωση του διαλόγου μεταξύ και ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, αυτοί οι κανόνες καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Και ως κράτη-μέλη της ΕΕ ή ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι σχέσεις αυτές διέπονται και από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που ορίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε τη διαφωνία της σε συγκεκριμένες πτυχές της, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ενώ οι απόψεις της κυβέρνησής μου είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει, δουλεύουμε στην κατεύθυνση να διασφαλίσουμε ότι η εν λόγω συμφωνία θα εφαρμοστεί στην πράξη και από τις δύο πλευρές. Άλλωστε, βάσει μιας από τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου -pacta sunt servanda-, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία «να σεβαστεί πλήρως τη διαδικασία αυτή και να υλοποιήσει με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις της, με καλή πίστη και εγκαίρως, έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταληκτικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμένων περιφερειακών προσπαθειών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης στην εποχή του κορωνοϊού και μετά, αλλά και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συλλογικών προκλήσεων ασφάλειας, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, η παράνομη μετανάστευση, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search