Γαλλία: Ψηφίστηκε το υγειονομικό πιστοποιητικό εν μέσω εκρηκτικών διαδηλώσεων

Εκρηκτικό ήταν το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, καθώς η βουλή ψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που χιλιάδες διαδήλωναν σε δρόμους γαλλικών πόλεων.

Η βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο που θα εισάγει υποχρεωτικά εμβόλια για ορισμένα επαγγέλματα και θα εξαρτά την πρόσβαση σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής, καθώς και τα ταξίδια, από ένα νέο «υγειονομικό πάσο» – ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού και εξετάσεων.

Η Γερουσία εισήγαγε πολλές αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες η Βουλή συμφώνησε να υιοθετήσει. Ωστόσο, οι ανήλικοι άνω των 12 ετών θα χρειάζονται υγειονομικό πιστοποιητικό, παρά τις προσπάθειες των γερουσιαστών να τους κρατήσουν εκτός του συστήματος.

Μία από τις πιο επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορά σε τιμωρητικά μέτρα στο σύστημα υγείας προς τους ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που θα πηγαίνουν σε δομή υγείας για περιπτώσεις που δεν είναι έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να παρουσιάζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτοί. Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύει για έκτακτα ζητήματα υγείας, όμως οι συνοδοί βαριών περιστατικό ή οι επισκέπτες θα είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Πριν από την ψηφοφορία, περίπου 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία κατά των προτεινόμενων περιορισμών, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 50.000 σε σχέση με τις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου, ενώ οι διαμαρτυρίες στο Παρίσι χαρακτηρίστηκαν από σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search