Γεωργαντάς για είσοδο σε χώρο εστίασης: Με την εφαρμογή θα ελέγχεται η εγκυρότητα των πιστοποιητικών, δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας

Ως εργαλείο ελέγχου του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, από το βήμα της Βουλής, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία που θα διαπιστώνει την εγκυρότητα των εγγράφων εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης, που θα επιδεικνύουν οι πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάζοντας σχετική τροπολογία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», ο κ. Γεωργαντάς δέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους για την πλαστότητα του εγγράφου στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το μόνο που θα ελέγχεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης. Στο ερώτημα του κ. Ραγκούση για το εάν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει συμφωνήσει γραπτώς με την τροπολογία, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ρύθμιση διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την εφαρμογή στο κατάστημα «δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας»

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας είπε ότι με αυτά που κάνει η κυβέρνηση «έχει τρελάνει τον κόσμο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βάλτε μας μια σφραγίδα να κυκλοφορούμε». Στην ερώτηση δε, του κ. Χήτα εάν μπορούν να πάνε σε ένα εστιατόριο εμβολιασμένοι και μη, ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Μετά τις 15 Ιουλίου, βεβαίως και μπορούμε να πάμε σε ένα στεγασμένο χώρο εστίασης. Εσείς θα πρέπει αν έχετε αρνητικό μοριακό τεστ ή ταχεία διάγνωση, ενώ εγώ έχω πιστοποιητικό εμβολιασμού που έκανα τον Μάιο δωρεάν. Στον έλεγχο που θα γίνει από την εφαρμογή στο κατάστημα δεν θα φανεί τι έχει ο καθένας. Και οι δύο θα εισέλθουμε» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Σημειώνεται ότι στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται η ρύθμιση για την παροχή των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, καθώς και η ρύθμιση για τη δυνατότητα απομακρυσμένης χορήγησης ιατρικής βεβαίωσης (για εγγραφή σε παιδικό σταθμό, γυμναστήριο κλπ).

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search