Γεραπετρίτης: Θα αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων πολιτών

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς και για το εργασιακό νομοσχέδιο, μίλησε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι δυο διαφορετικά ζητήματα. Εκτίμησε, δε, ότι θα αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία στην κίνηση και τη δραστηριότητα των εμβολιασμένων πολιτών.

«Είναι μια συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μια σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Και απολύτως λογικό γιατί είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου για εκείνον που δεν έχει λάβει την προστασία της ανοσίας του εμβολίου και με αυτόν που την έχει λάβει. Είναι δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων. Στην πραγματικότητα μιλούμε για το ότι θα αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί το πόρισμα της επιτροπής βιοηθικής, ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα. «Νομίζω, συν το χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε τη σχετική ρύθμιση. Θα περιλαμβάνει ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί» είπε και τόνισε ότι «σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες οι οποίες αποτελούν πηγή για τη τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες, π.χ. οι υγειονομικές μονάδες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για υποχρέωση εμβολιασμού».

Για το εργασιακό νομοσχέδιο

Όσον αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, είπε ότι «η κυβέρνηση φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο κατά τουλάχιστον 90% αποτελείται από αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζόμενων». Υπογράμμισε ότι κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύεται ο έλεγχος των εργοδοτών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που αποκτά αυτοδυναμία.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε ότι για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο ελέγχονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις.

Ανέφερε ότι για να μιλήσουμε για το εργασιακό θα πρέπει να δούμε την σημερινή κατάσταση: «Έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς. Έχουμε μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στις συνδικαλιστικές καταχρήσεις. Εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο στο 90% αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων… Έχουμε εργοδοτικό έλεγχο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει. Και βεβαίως ένας πάρα πολύ ενισχυμένος έλεγχος από τον ΣΕΠΕ, το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να ασκεί τη δική του πολιτική. Δεύτερον, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας;

Γεραπετρίτης: Παρέχει προστασία από τη βία και την παρενόχληση

«Προστασία από απόλυση του νέου πατέρα; Ποιος αμφιβάλει στο να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους ή επίσης, με τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Ποιος αμφιβάλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται, να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αλλοτρίωσης. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό. Έχουμε προστασία από τη βία και τη παρενόχληση. Εισάγεται η σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η 187, η οποία προστατεύει από κάθε μορφή βίας. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που διαφωνεί πάνω σε αυτό;»

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπάρχει στην αγορά εργασίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι γι’ αυτόν το λόγο προχωρά η Κυβέρνηση σε «απόλυτη ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο πλέον καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. Δεν λογοδοτεί στην Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανενός τύπου πελατειακή συναλλαγή και με ηλεκτρονικά μέσα- για πρώτη φορά- ελέγχονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις».
Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι φορά τον συνδικαλισμό ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων είπε:

  • «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον συνδικαλισμό. Υπάρχει συνήθως μια συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου των εργαζομένων.
  • Διαφωνεί κανείς στο να υπάρχει Μητρώο Συνδικαλιστικών Φορέων για να μη λειτουργούν άναρχα; Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις από μια ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;
  • Να μην υπάρχει η δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας η οποία έχει κριθεί παράνομη.
  • Είναι απολύτως κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες από το Σύνταγμα και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει απομείωση. Εκείνο που θα πρέπει να δεχθούμε είναι ότι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να απεργεί ή να μην απεργεί. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας καταναγκασμός επ’ αυτού.
  • Εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (το 1/3 των εργαζομένων) στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος όπως είναι π.χ. οι μεταφορές. Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως η κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία.
  • Σε ότι αφορά τη διευθέτηση, με πρωτοβουλία και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στο ωράριο απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργαζόμενος αυτός που το προτείνει, για προσωπικούς λόγους, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό τρόπο εργασίας. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας.
  • Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε ούτε από το 8ωρο, ούτε από τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.
  • Μιλάμε για ένα συνολικό πλέγμα προστασίας του εργαζόμενου. Ο ίδιος ο εργαζόμενος προτείνει, ο ίδιος αποδέχεται και το Κράτος αναλαμβάνει -δια των ανεξάρτητων οργάνων- τον πλήρη έλεγχο.
  • Σε ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους βάζουμε μια τάξη.
  • Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Για σαράντα χρόνια βαδίζαμε με μια αδράνεια η οποία καλλιεργούσε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: “Ο Πρωθυπουργός πήρε ένα πολύ σκληρό διπλωματικό χαρτοφυλάκιο. Η Ελλάδα, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην ισχυρότερη διπλωματική θέση που έχει βρεθεί στην μεταπολίτευση, με πολύ ισχυρές πολυμερείς διπλωματικές σχέσεις και συμφωνίες. Αυτή την στιγμή είμαστε ένας πολύ ισχυρός πόλος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια αντικειμενική γεωγραφία την οποία πρέπει να υποστηρίξουμε.

Είμαστε γείτονες με την Τουρκία και στο μέτρο που οι σχέσεις καλής γειτονίας το επιβάλλουν θα πρέπει να συζητάμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές. Οι αρχηγοί των Κυβερνήσεων θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να συζητάμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε.
Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να βρούμε ένα modus videndi. Βεβαίως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των κανόνων της καλής γειτονίας ώστε να εδραιωθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεραπετρίτης: Οι ενέργειες της Β. Μακεδονίας δεν βοηθούν στην εδραίωση των καλών σχέσεων

Για το θέμα της εμφάνισης της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί η Ελληνική Πολιτεία. «Έκανε τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες δια του υφυπουργού Εξωτερικών και του αρμόδιου υπουργού Αθλητισμού. Νομίζω ότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν καθόλου στην εδραίωση μιας πραγματικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά γκρίζα στοιχεία στην συμφωνία και ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί. Υπάρχουν αυτά τα επιζήμια χαρακτηριστικά. Σήμερα η Συμφωνία αυτή δεν είναι απλώς νόμος τους κράτους είναι Διεθνές Δίκαιο το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από καμία από τις δύο χώρες. Θα πρέπει να την τηρήσουμε. Πρέπει να τονίσω ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως παρέκκλιση. Δεν θα ανεχθούμε καμία απολύτως υπαναχώρηση σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search