Για ποια νησιά χτύπησε «καμπανάκι» μέτρων ο Χαρδαλιάς

Σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, μετά και το «κοκκίνισμα» μεγάλου μέρους του χάρτη της χώρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά αρχικά στη Μύκονο και στην Ίο λέγοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα από το  lockdown, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων και ζήτησε από επισκέπτες, κατοίκους και τοπικές αρχές την πιστή τήρηση των μέτρων.

Επιπλέον, τόνισε πως καταγράφονται αυξητικές τάσεις και υπάρχει ανησυχία για την Ζάκυνθο, την Τήνο, τη Λευκάδα, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Ρόδο. Κάθε περαιτέρω επιβάρυνση και εξάπλωση της διασποράς αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά περιοριστικά μέτρα, είπε.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ζήτησε την πιστή τήρηση των μέτρων και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό.

Χθες ο ΕΟΔΥ έδωσε στη δημοσιότητα τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή για την περίοδο 19-25 Ιουλίου, όπου παρατηρούνται υψηλές τιμές σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 5,51% στην Πάρο, το 4,27% στη Μύκονο, το 4,20% στην Τήνο και το 3,40% στη Σαντορίνη. Στο υψηλό 3,76% ήταν ο δείκτης θετικότητας για το Ρέθυμνο της Κρήτης. 

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε επίσης την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search