Η Αρμενία θέλει Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Την εγκατάσταση Ρώσων συνοριοφυλάκων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώνεται περαιτέρω. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε ότι «δεδομένης της σημερινής κατάστασης, νομίζω ότι θα είχε νόημα να εξετάσουμε το ζήτημα της τοποθέτησης φυλακίων Ρώσων συνοριοφυλάκων καθ’ όλο το μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν».

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αψιμαχίες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με το Γερεβάν και το Μπακού να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της στηριζόμενης από τη Ρωσία κατάπαυσης πυρός, που είχαν αποδεχθεί και οι δύο πλευρές μόλις χθες, ώστε να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις. Η κατάπαυση πυρός κηρύχθηκε έπειτα από ένα από τα πλέον αιματηρά επεισόδια στα σύνορα μετά τον περσινό πόλεμο που κράτησε έξι εβδομάδες μεταξύ αρμενικών δυνάμεων και του Μπακού για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις γύρω περιοχές. Στις συγκρούσεις, σκοτώθηκαν τρεις Αρμένιοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν τέσσερις, ενώ τραυματίστηκαν και δύο Αζέροι στρατιώτες.

Η Αρμενία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους και ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ετοιμάζεται να συζητήσει την πρόταση για εγκατάσταση ρωσικών φυλακίων με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει να γίνουν εργασίες για την οριοθέτηση και την οροσήμανση των συνόρων χωρίς τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε επίσης πως αζέρικα στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον αρμενικών θέσεων στο τμήμα Γκεγκαρκουνίκ των συνόρων νωρίς σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα η Αρμενία να ανταποδώσει τα πυρά. Το υπουργείο ανέφερε ότι η κατάσταση σήμερα το πρωί ήταν ήρεμη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι αρμένικες δυνάμεις άνοιξαν πυρ με πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων προς την κατεύθυνση ενός χωριού στην περιοχή Κελμπαχάρ και ότι οι δυνάμεις του ανταπάντησαν.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search