Η AstraZeneca ελπίζει σε σύντομη διευθέτηση των διαφορών της με την Ε.Ε.

© Javiindy | Dreamstime.com

Την εκτίμηση ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα διευθετηθεί η νομική διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της ασθένειας Covid-19, εξέφρασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρουντ Ντόμπερ, που είπε ότι ενδεχομένως θα τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών. 

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια διευθέτηση», είπε αποφεύγοντας να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Την παρασκευή του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca, από τα πρώτα στην αγορά παρ’ όλο που ο όμιλος δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη παρουσία στα εμβόλια, ακολούθησαν πολλά προβλήματα. Αυτά αφορούσαν κυρίως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ανησυχίες έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων, τα οποία πάντως ήταν πολύ σπάνια σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Σε αυτά προστέθηκε και η αντιδικία με τις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις εμβολίων.

Η βρετανοσουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε πάντως πως οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού έφθασαν τα 1,17 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αύξησε τις προβλέψεις της για το μέλλον. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην παράδοση περίπου 319 δισ. δόσεων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες πουλάει σε τιμή κόστους, χωρίς κέρδος. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν 572 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη και 455 εκατ. στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επίσης, ο κύκλος εργασιών του ομίλου την περίοδο αυτή αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση, στα 15,5 δισ. δολάρια, και τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 40%, στα 2,1 δισ. Σύμφωνα με τον φαρμακευτικό όμιλο, η πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του σε ανάπτυξη και η πρόσφατη απόκτηση της Alexion υποστηρίζουν την ανάπτυξή του περαιτέρω μακροπρόθεσμα.

Η AstraZeneca αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους προκειμένου κυρίως να αντανακλούν τη συμβολή της Alexion, η εξαγορά της οποίας έχει μόλις ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της COVID-19. Ο φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι εξασφάλισε την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξαγορά έναντι 39 δισ. δολαρίων της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Alexion, η οποία ειδικεύεται σε σπάνιες ασθένειες.

«Η AstraZeneca δημιούργησε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης χάρη σε μια στέρεα επίδοση σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις παθολογίες», κυρίως στην ογκολογία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πασκάλ Σοριό, και τόνισε ότι «η AstraZeneca εξακολουθεί να αναγνωρίζει τους κινδύνους και τις σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την επίδραση της COVID-19, περιλαμβανομένης της ενδεχόμενης επίδρασης νέων φαρμάκων κατά του ιού που βρίσκονται τώρα σε κλινική ανάπτυξη».

Αίτηση έγκρισης και στις ΗΠΑ

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης πως η AstraZeneca εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιδιώξει έγκριση για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, επειδή το εμβόλιο μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί εκεί στο μέλλον.

«Η απλή απάντηση είναι πρόκειται για ένα σημαντικό εμβόλιο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στο μέλλον, άρα θέλουμε να καταθέσουμε αίτηση και να εξασφαλίσουμε έγκριση για αυτό», είπε ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει έγκριση, αν και οι ΗΠΑ έχουν επαρκείς προμήθειες εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Ο Σοριό εξήγησε πως η εταιρεία δεν χρειάζεται την έγκριση των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του εμβολίου Vaxzervia, σε όλο τον κόσμο, καθώς περίπου 170 χώρες το έχουν εγκρίνει πριν από τη χρήση του. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί», είπε.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search