Ιράν: Πολιτικές ταραχές προκαλεί η λειψυδρία

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, που αντιμετωπίζονται με ωμή βία και πραγματικά πυρά από την Αστυνομία ● Τουλάχιστον 8 νεκροί μέχρι στιγμής ● Αναταραχή και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω καύσωνα και διακοπών ρεύματος.

Aντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών και με σοβαρά πλέον προβλήματα λειψυδρίας η πλουσιότερη επαρχία του Ιράν, η Χουζεστάν, στα νοτιοδυτικά, έχει ξεσηκωθεί κατά της Τεχεράνης.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην –πλούσια σε υδρογονάνθρακες και με ισχυρή αραβική μειονότητα– περιοχή είναι συνεχείς από τα μέσα Ιουλίου. Πλέον –καταγγέλλεται– αντιμετωπίζονται με ωμή βία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά, έχοντας σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον οκτώ πολίτες. Για τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους έναν αστυνομικό, κάνουν λόγο οι ιρανικές αρχές, αποδίδοντας τις ταραχές σε ένοπλους «οπορτουνιστές» και «ταραξίες».

Σε σκληρή γλώσσα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε την Τεχεράνη να επικεντρωθεί στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος της λειψυδρίας στο Χουζεστάν, αντί να «πυροβολεί και να συλλαμβάνει ανθρώπους».

Το ιρανικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις κατηγορίες. Ο δε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ διεμήνυσε ότι δεν κατηγορεί τους διαδηλωτές. Τους κάλεσε με… νόημα, ωστόσο, να μη δίνουν «προσχήματα» στους «εχθρούς» της χώρας.

Εν μέσω «μπλακ άουτ», εν τω μεταξύ, στην ενημέρωση –μιας και στις περιοχές των διαδηλώσεων έχει διακοπεί η παροχή Ιντερνετ– οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις επεκτείνονται. Υπάρχουν αναφορές, μάλιστα, με έναν νεκρό, στη δυτική επαρχία Λορεστάν, καθώς και στην Ταμπρίζ (Ταυρίδα), τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν και πρωτεύουσα της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεσοδιάστημα, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση –λόγω προβλημάτων στη λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών– συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρουχανί να ζητήσει προ ημερών μία σπάνια δημόσια συγγνώμη.

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ανέχειας –απόρροια και των αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα–, «η παρατεταμένη ξηρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδυαστικά με την έλλειψη σχεδιασμού και τη χρόνια κυβερνητική κακοδιαχείριση των φυσικών πόρων, έχουν μετατρέψει τη λειψυδρία σε “φυτώριο” διαδηλώσεων και βίαιων ταραχών», σημειώνουν οι New York Times. Η περίπτωση του Ιράν δεν είναι η μόνη…

Γενικευμένη αναταραχή

Από τον Λίβανο έως το Ιράκ και το Ιράν «καύσωνες-ρεκόρ και ενεργειακές ελλείψεις βυθίζουν σπίτια και επιχειρήσεις στο σκοτάδι και προκαλούν αναταραχές, καθώς φτωχές οικογένειες “βράζουν”, ενώ οι πλούσιοι παραμένουν δροσεροί χάρη σε εφεδρικές γεννήτριες», γράφουν σε κοινό ρεπορτάζ οι ανταποκριτές της Washington Post στη Μέση Ανατολή.

Προς επίρρωση, στην πετρελαιοπαραγωγό Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος. Βασική αιτία: η απόφαση του Ιράν να διακόψει την παροχή, για οικονομικούς λόγους (καθυστερήσεις στις πληρωμές, μειωμένη εσωτερική παραγωγή) αλλά και για γεωπολιτικούς, ως μοχλό αντι-αμερικανικών πιέσεων στη Βαγδάτη.

Ταυτόχρονα, στον Λίβανο, που βυθίζεται στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, οι διακοπές ρεύματος είναι ένας από τους πολλούς λόγους που έχει κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους, κατά της διεφθαρμένης πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας.

Στη Συρία, όλο και πιο συχνές γίνονται πλέον οι διακοπές ρεύματος στο κέντρο και στα περίχωρα της Δαμασκού, την ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο Χαλέπι, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση –γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα al Watan– φτάνουν έως και τις 8 ώρες την ημέρα.

«Η ξηρασία έχει παραλύσει την υδροηλεκτρική παραγωγή», παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα. «Δεκαετίες παραμέλησης και υποεπενδύσεων έχουν αφήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα ανίκανα να αντεπεξέλθουν. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που πλήττει πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, οι κυβερνήσεις πασχίζουν ακόμη και για την αγορά καυσίμων». Και η λαϊκή οργή ολοένα και φουντώνει…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search