Καμιά συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία λόγω… θέρους

Πολλά κοινά σημεία με την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο έχει η χτεσινή ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ, την οποία χαρακτήρισε σημαντική ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου

AP PHOTO – EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, ο Ζ. Μπορέλ παρέπεμψε στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Σεπτεμβρίου το ζήτημα της Αμμοχώστου ● Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη χτες στην Αθήναλα.

Πέντε ημέρες μετά τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο με επίκεντρο την Αμμόχωστο, η Ε.Ε. κατάφερε να προβεί χθες, διά του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Ζ. Μπορέλ, σε μια ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τη δήλωση του ΟΗΕ. Ως προς τις ευρωπαϊκές ενέργειες, θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών, μετά τις θερινές διακοπές, τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη στάση του Βερολίνου, που όχι μόνον φρόντισε να κλείσει τη βολιδοσκόπηση του Κύπριου ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη, προς τον Ζ. Μπορέλ, για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε., αλλά κατέφυγε ακόμη και σε πολιτικά τεχνάσματα, είναι πλέον κομβικό για τις επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας. Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Ν. Χριστοδουλίδης έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με όλους τους ομολόγους του στην Ε.Ε., πλην του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χ. Μάας. Το απόγευμα της Δευτέρας, συνομίλησε τελικά με τον γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μ. Μπέργκερ, καθώς ούτε και ο υφυπουργός αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μ. Ροτ, βρέθηκε διαθέσιμος.

Είχε προηγηθεί η έκφραση των γερμανικών αντιρρήσεων για μέτρα εις βάρος της Τουρκίας, σε χαμηλότερο επίπεδο, από τον Γερμανό πρέσβη στη Λευκωσία Φ. Γ. Κρεμπ και τη γερμανική αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Εκτός όλων αυτών, όμως, υπήρξαν επικλήσεις ακόμη και των θερινών διακοπών, προκειμένου να αποφευχθεί η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη, όπου η Λευκωσία είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει θέμα επικαιροποίησης του καταλόγου κυρώσεων.

Η ανακοίνωση Μπορέλ αρχίζει ως εξής:

«Η Ε.Ε. καταδικάζει απερίφραστα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με την επανέναρξη λειτουργίας της περίκλειστης πόλης Βαρώσια».

«Μονομερείς ενέργειες»

Στη συνέχεια, χαιρετίζει την προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζει την προσήλωση της Ε.Ε. στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαναλαμβάνει την ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, υπογραμμίζεται η δέσμευση σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και, τέλος, παραπέμπει το πρόβλημα της Κύπρου στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών:

«Οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τις ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους, σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνέχεια της δήλωσης των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, η οποία επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Ε.Ε., σε περίπτωση νέων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κρατών – μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου και το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής τον Οκτώβριο. Ο Ν. Χριστοδουλίδης συνομίλησε και χθες με τον Ζ. Μπορέλ, πριν από την ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου. Σημαντική χαρακτήρισε τη δήλωση Μπορέλ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι είναι «αυστηρότατη, όπως και εκείνη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ο συντονισμός των περαιτέρω ενεργειών απέναντι στην αξίωση της Τουρκίας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για την αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε από την πλευρά του στην επιστολή της Αγκυρας προς τον ΟΗΕ για το καθεστώς νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στην οποία εγείρεται πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Απάντηση έδωσε επί των τουρκικών ισχυρισμών και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Μ. Θεοφίλη, με επιστολή προς τον γ.γ. Α. Γκουτέρες, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι παντελώς αβάσιμες.

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό αλλά και ευρύτερα η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν σήμερα στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή και του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

To υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του απέρριψε τη δήλωση Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη, ενώ ο Ζ. Μπορέλ δηλώνει ότι «σε περίπτωση μη αναστροφής των ενεργειών της Τουρκίας» η διοίκηση Τατάρ έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις κτιρίων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο. Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, σε δηλώσεις του, επανέλαβε ότι η απόφαση ανοίγματος της Αμμοχώστου θα υλοποιηθεί και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επιδιώκει την ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search