Κικίλιας: «1 δισ. ευρώ για δράσεις Πρόληψης και Δημόσιας Υγείας»

Στην χρηματοδότηση δράσεων του υπουργείου Υγείας ύψους 1 δισ ευρώ αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε άρθρο του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ έκανε λόγο για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το RRF.

Αναλυτικά το άρθρο του Βασίλη Κικίλια στο ΑΠΕ/ΜΠΕ:

Η έμφαση στις δράσεις πρόληψης και η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου, εφαρμόσιμου και πλήρως κοστολογημένου προγράμματος Δημόσιας Υγείας, αποτέλεσαν άμεση προτεραιότητα από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Υγείας.

Πολύ γρήγορα, τον Φεβρουάριο του 2020, ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το Νομοσχέδιο που καταθέσαμε για τη Δημόσια Υγεία βασισμένο στο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα που ακολούθησε, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών, στο Υπουργείο Υγείας συνεχίσαμε την εντατική δουλειά σε όλα τα επίπεδα και δεν ματαιώσαμε το σχεδιασμό μας για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις που είχαμε δρομολογήσει.

Υπενθυμίζω ότι ήδη, από τα τέλη του 2019, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά με επιτυχία στη χώρα, τον αντικαπνιστικό νόμο. Προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο θέμα με ένα εντελώς διαφορετικό σκεπτικό, εφαρμόζοντας πολιτικές που δεν διχάζουν αλλά συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία.

Πριν μερικούς μήνες, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας αναφορικά με τη Δημόσια Υγεία και πιο συγκεκριμένα το screening και τη διασυνδεσιμότητα όλων των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, παρουσιάσαμε στη Βουλή το 5ετές σχέδιο για την υλοποίηση του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Με το σχέδιο αυτό δίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, η δυνατότητα χρηματοδότησης των δράσεων Δημόσιας Υγείας που σχεδιάζουμε.

Πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 1 δις ευρώ, που έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον τακτικό προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ και το RRF.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε στην αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που θα έχει ως επίκεντρο την πρόληψη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε εγκαίρως και να «προλαβαίνουμε» νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βασικός μας στόχος είναι οι συμπολίτες μας να προλαβαίνουν την εκδήλωση της νόσου ή να την αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται αργότερα να φτάνουν στα Νοσοκομεία μας, όταν πλέον η ασθένεια έχει εξελιχθεί.

Επιπλέον, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας.

Ήδη, βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε:

Μobile app που θα παρέχει στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία του (συνταγογράφηση, παραπεμπτικά κ.α)

Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.

Προληπτική ιατρική: οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Επιπλέον, οι πολίτες θα λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.

Τηλεσυμβουλευτική: με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, θα επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από ιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού-ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις, θα καταφέρουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα ενημέρωσης για όλους τους συμπεριφορικούς κινδύνους που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων που οδηγούν στα Νοσοκομεία και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search