ΚΙΝΑΛ: Η απόφαση της κυβέρνησης να θεωρήσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες στερείται σοβαρότητας

«Η απόφαση της κυβέρνησης να θεωρήσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για πολίτες 5 κρατών στερείται σοβαρότητας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.

Σημαίνει, μεταξύ άλλων, τη μονομερή επέκταση της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και στον Έβρο. Όλα τα σύνορα, όλη η χώρα, αποθήκη ψυχών με υπογραφή Νέας Δημοκρατίας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής σε κοινή ανακοίνωση των Τομέων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλή τρίτη χώρα για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Εκτός της Ουγγαρίας…», προσθέτει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ υποστηρίζει: «Η τελική απόρριψη των αιτήσεων θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων Σύριων, Αφγανών και Σομαλών στη χώρα αφού, πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Τουρκία δεν φαίνεται να δέχεται την επιστροφή τους. Εγκλωβισμός στα σύνορα και στην ενδοχώρα. Αρχικά σε κέντρα κράτησης και μετά στους δρόμους και τις πλατείες των αστικών κέντρων αφού για τους απορριφθέντες του ασύλου δεν προβλέπεται ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη». Επίσης κατηγορεί τη χώρα μας, πως «στον βωμό μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που απευθύνεται και εξαπατά συντηρητικά ακροατήρια στο εσωτερικό, καθίσταται αναξιόπιστη και δακτυλοδεικτούμενη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής η διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών μπορεί να γίνει όπως προβλέπει «η Σύμβαση της Γενεύης είναι ο κοινός παρονομαστής για τις πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ που δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι απομονωτισμός, λαϊκισμός και ακραίος συντηρητισμός». Ακόμη επισημαίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι θείο δώρο για τη Τουρκία την ώρα που αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζει να παραβιάζει πολιτικά και ατομικά δικαιώματα . «Το ίδιο ανέλπιστο δώρο δέχονται και όσα κράτη μέλη αποφεύγουν να μοιραστούν την ευθύνη που τους αναλογεί», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search