Κλείνει η προανακριτική -Αρνείται να καταθέσει ο Νίκος Παππάς

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών, βρίσκεται κατά τα φαινόμενα η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Νίκου Παππά, στην διαχείριση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών.

Και αυτό γιατί η πλειοψηφία αποφάσισε να μη προχωρήσει στη κλήση νέων μαρτύρων αλλά να ολοκληρώσει τις εργασίες της με την κατάθεση του εγκαλούμενου πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα όπως ενημερώθηκε η επιτροπή θα αποστείλει υπόμνημα όπως και δικαιούται. Αυτό ωστόσο που μένει ανοιχτό είναι αν ο κ. Καλογρίτσας- ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης- θα καταθέσει επιπλέον έγγραφα προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις του και μάλιστα πριν από την κατάθεση του κ. Παππά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να μην καλέσει τον Κ. Βαξεβάνη, με τον Θάνο Πλεύρη να αναλύει το εξής σκεπτικό: «σύμφωνα με το υπάρχον αποδεικτικό υλικό διερευνάται ότι η εφημερίδα Documento έγινε με εντολή του κ. Παππά από τον κ. Καλογρίτσα και με ποσό 2,9 εκ ευρώ και για το οποίο ο κ Καλογρίτσας τελικώς κράτησε τα 3 εκ ευρώ που του επιστράφηκαν από τις τηλεοπτικές άδειες. Εν συνεχεία ελέγχεται αν με εντολή του κ. Παππά αποχώρησε ο κ. Καλογρίτσας και εξ ολοκλήρου από την εφημερίδα που εκδίδεται πλέον με ιδιοκτήτη τον κ. Βαξεβάνη και με μεταφορά όλων των στοιχείων σε αυτόν όπως έχει κατατεθεί. Μάλιστα ελέγχεται και sms που καταδεικνύει την εμπλοκή του κ. Παππά στην εφημερίδα Documento. Με όλες αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή μας δεν δύνανται να εξετάσει ως μάρτυρα τον κ. Βαξεβάνη για αδικήματα που καταγγέλλεται ότι μπορεί να έχει εμπλοκή και είτε ελέγχονται από την επιτροπή μας είτε θα αποσταλούν στη δικαιοσύνη για έλεγχο από τον φυσικό δικαστή και η επιτροπή μας κατά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου δεν δύναται να εξετάσει ως ύποπτους φυσικά πρόσωπα παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό».

Παραλίγο να πτωχεύσει η Attica από τον Καλογρίτσα

Παράλληλα στην επιτροπή καταθέτει και ο τελευταίος- πριν τον κ. Παππά- μάρτυρας, το πρώην στέλεχος της τράπεζας Αττικής, Αθανάσιος Τσάδαρης.

«Κλήθηκα από την γενική συνέλευση της τράπεζας Αττικής στα τέλη Ιουνίου 2016. Πριν ήμουν ανώτατο στέλεχος σε άλλο τομέα εκτός δανειοδοτήσεων. δεν είχα σχέση με τον όμιλο που ελέγχεται. Η περίοδος από 26/6/2016 έως 21/9/2016 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική περίοδος για την Αττικα. Η τράπεζα άλλαξε πέντε διοικήσεις και κινδύνευσε να τεθεί σε εκκαθάριση κι εποπτεία…Η διαχείριση του ομίλου Καλογρίτσα ήταν κακή ως προς την τραπεζική του σχέση. Είχε μόνο την τράπεζα Αττικής και κάτι λίγα στην Εθνική. Δεν είχε πιστωτικό όριο. Όταν ανέλαβε είχε πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ και επί ημερών μου έφθασε στα 108 εκατ. ευρώ», είπε αρχικά ο μάρτυρας με τον πρόεδρο να επανέρχεται:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Κελέτσης: «γιατί υπήρχε αυτή η δυσκολία να δώσει η τράπεζα αυτή την εγγύηση;»
  • Τσάδαρης: «ήταν μεγάλο το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Το άνοιγμα. Έπρεπε λοιπόν να μειωθεί αυτό το άνοιγμα. Όχι να ανοίξει».

Ο μάρτυρας μάλιστα- σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες- κατέθεσε πως παρότι η εταιρία Καλογρίτσα είχε αδυναμία και είχε μπει «restructuring officer», ο επιχειρηματίας πήρε αλλά δυο δάνεια, ένα ύψους 5 εκατ ευρώ τον Ιούνιο του 2017 κι ένα 3,5 εκατ ευρώ τον Μάρτιο του 2018.

  • Κεγκέρογλου: «ο όμιλος ήταν αξιολογημένος το 2014 σε θέση g. Δηλαδή ένατος με κλίμακα το δέκα! Μέσα σε λίγους μήνες το όριο έφθασε στα 110 εκατ ευρώ κι ενώ είχε δεσμευμένους λογαριασμούς. Πως εξηγείτε τη στάση της τράπεζας προς τον Καλογρίτσα; Είχαν αυξηθεί τα έργα του; Ποια η εικόνα;»
  • Τσάδαρης: «δεν ξέρω την πιστοληπτική διαβάθμιση του ομίλου Καλογρίτσα το 2014. Μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζα. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η πιστοληπτική του ικανότητα τότε. Κατέστη όμως προβληματικός γιατί ουσιαστικά παρολίγον από τον Καλογρίτσα να πτωχεύσει η τράπεζα».

Παππάς: Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό

Με την αιχμηρή παροιμία «κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό», επέλεξε να απαντήσει στην κλήση του προς κατάθεση στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός σε δήλωσή του εκτίμησε πως «η προανακριτική στήθηκε επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο κ. Παππάς ενημέρωσε ακόμα πως μέχρι την Παρασκευή θα έχει καταθέσει τις θέσεις του με υπόμνημα, δίνοντας ραντεβού για τη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search