Κόντρες στη Βουλή για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού: «Οχι» του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο επιτήρησης των υγειονομικών κανόνων

Με κόντρες και διαξιφισμούς μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το νέο πλαίσιο υγειονομικών κανόνων που θα τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει στην επιφάνεια η ανάγκη των εμβολιασμών, συνεχίζεται στη Βουλή η επίμαχη συζήτηση.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια ξέσπασε αντιπαράθεση κατά την συζήτηση τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να ελέγχουν την γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πελατών τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (mobile app). Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ήταν τέτοια που προκάλεσε ερωτήματα στην πλειοψηφία για τα μηνύματα που στέλνει στην κοινωνία.

«Εισηγείστε ότι από τη ψήφιση της τροπολογίας, τον ελεγκτικό ρόλο για το αν κάποιος φέρει ή όχι γνήσιο πιστοποιητικό δεν θα το ασκούν δημόσιοι λειτουργοί αλλά οι απανταχού, ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι στην εστίαση. Μεταβιβάζεται την ευθύνη του σκληρού πυρήνα του κράτους σε ιδιώτες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει στα χέρια της σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κ. Ραγκούσης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις! Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις! Καμία ελεγκτική αρμοδιότητα δεν έχει ο ιδιοκτήτης του χώρους εστίασης. Το μόνο που ελέγχει με την εφαρμογή είναι η εγκυρότητα ή γνησιότητα του εγγράφου που προσκομίζεται! Θα διαπιστώνεται μόνο αυτό χωρίς να διαχωρίζονται κατηγορίες για να μπορεί κάποιος να καταλάβει αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει!», απάντησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, ξεκαθαρίζοντας πως το υπουργείο είναι σε επαφή και συνεννόηση με την Ανεξάρτητη Αρχή.

«Δεν καταλαβαίνω τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη πολιτική πρέπει να λέμε τι εννοούμε», είπε από την πλευρά του ο Θ. Πλεύρης της ΝΔ και πρόσθεσε: «τρία πράγματα μπορεί να γίνουν: 1. Να μην ανοίξουν καθόλου οι κλειστεί χώροι! 2. Να μπαίνουμε όλοι, όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε! Χωρίς καμία έρευνα αν μπορεί να είναι κάποιος που μεταφέρει τη νόσο! 3. Προφανώς οι επιλογές του καθενός επηρεάζουν την υγεία του άλλου και υπάρχουν συνέπειες! Κάποιοι αντιεμβολιαστές βγάζουν μπροστά το δικαίωμα επιλογής. Ο πρώην αναπληρωτής υγείας και βουλευτής σας λέει δεν κάνω εμβόλιο δεν επηρεάζει τον κόσμο; Ποια είναι η στάση σας σε αυτό; δεν θέλετε έλεγχο; Δεν έχει δικαίωμα αυτός που κάθεται δίπλα σε άλλον να ξέρει αν είναι εμβολιασμένος ή όχι ο άλλος;».

«Σήμερα δεν νομοθετείται ο έλεγχος των πιστοποιητικών ή η ύπαρξή τους στα καταστήματα αλλά η πλαστότητα του δημοσίου εγγράφου από ιδιοκτήτη εστιατορίου», απάντησε ο κ. Ραγκούσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search