Λιβανός: Εξι δρόμοι για την επιτυχή μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Την επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των συστημάτων στα τρόφιμα τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του στην προδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τα τρόφιμα στη Ρώμη.

Ο κ. Λιβανός μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη αναζήτησης συνδυαστικών λύσεων σε σχέση με κρίσιμους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχή μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων, όπως:

  • την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων, προάγοντας ταυτόχρονα τα κατάλληλα καταναλωτικά πρότυπα και την υγιεινή διατροφή,
  • την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων, που παραπλανά τους καταναλωτές και δεν τους επιτρέπει να κάνουν συνειδητές επιλογές, με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ισχυροποίηση του πλαισίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές,
  • την αναβάθμιση του επιπέδου ευζωίας των ζώων, ως επιταγή της σύγχρονης κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της σταδιακής απεντατικοποίησης της εκτροφής και της μείωσης της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών,
  • τη μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων στην πρωτογενή παραγωγή, με την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση παθογόνων οργανισμών σε καλλιέργειες, όπως οι βιολογικοί παράγοντες ελέγχου,
  • την ενσωμάτωση πρακτικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η ορθολογική διαχείριση των υδάτων, η καταπολέμηση της διάβρωσης των εδαφών και της αποψίλωσης των δασών, και η προώθησης της χρήσης βιοκαυσίμων.
  • την ενσωμάτωση της καινοτομίας και την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, για την εξασφάλιση μιας πιο βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, την βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό οι υπουργοί Γεωργίας και Τροφίμων, οφείλουν να πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες για ένα βιώσιμο και ασφαλές σύστημα τροφίμων, ενισχύοντας τον συντονισμό μεταξύ των χωρών, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Υπογράμμισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, ο ρόλος της ΚΑΠ μπορεί να είναι καταλυτικός, με την πράσινη αρχιτεκτονική να προσφέρει μια βάση για την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων και, κατ’ επέκταση, την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα έχουμε θέσει ως μέγιστη προτεραιότητά μας τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα με στόχο τη διασφάλιση ασφαλέστερων, θρεπτικότερων και ποιοτικότερων τροφίμων δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα θρεπτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών προϊόντων μας. Αν τρώμε καλά τρόφιμα, δεν είμαστε μόνο εμείς υγιείς αλλά και ο πλανήτης μας», επισήμανε σχετικά.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search