Λιβανός για νέα ΚΑΠ: Στόχος να κτίσουμε τη γεωργία του μέλλοντος

Οραματική, με νέα διάσταση, χαρακτήρισε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος, με πρώτο σταθμό τα Χανιά, επισκέπτεται τη Δυτική Κρήτη.

Η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με βουλευτές, αγροτικούς φορείς, παραγωγούς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, με τον κ. Λιβανό να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η νέα ΚΑΠ πρακτικά θα είναι η ζωή όλων των παραγωγών της Ευρώπης, άρα και των Ελλήνων παραγωγών για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη νέα ΚΑΠ η Ελλάδα κατάφερε πολλά, καθώς, όπως είπε, διατήρησε τα 19,3 δισ. που είχε και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Παράλληλα, τόνισε ότι ενώ για άλλα ευρωπαϊκά κράτη μειώθηκαν κατά 10% τα ποσά της ΚΑΠ, η Ελλάδα τα διατήρησε, και αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι «με τη νέα ΚΑΠ αλλάζουν πολλά πράγματα, για να μπορέσουμε να κτίσουμε τη γεωργία του μέλλοντος. Ο στόχος μας και η επιτυχία μας ήταν να διασφαλίσουμε τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών και να υπάρξουν τα εφόδια ώστε οι αγρότες μας να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων σε οικονομικό, κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κρήτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στη νέα ΚΑΠ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς παράγει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αγροτικών μας προϊόντων, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μέσα από την παραγωγή του πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, η δημόσια διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ γίνεται με στόχο να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς του πρωτογενή τομέα ένα στρατηγικό σχέδιο.

Η δημιουργία ποιοτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία, η ενίσχυση των νέων και της περιφέρειας, η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη βιώσιμη παραγωγή, η ενίσχυση των βιολογικών προϊόντων και η ενίσχυση της έρευνας και της εκπαίδευσης αφορούν τους βασικούς πυλώνες αυτού του σχεδίου, όπως τους περιέγραψε ο κ. Λιβανός.

Από τα Χανιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην έναρξη από την Κρήτη του εμβολιασμού πολιτών σε δυσπρόσιτες περιοχές, χαρακτηρίζοντας ως εθνικό τον στόχο να φθάσουν οι εμβολιασμοί στο 70%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μήνυμα είναι προς όλους. Είναι κοινό και είναι προφανές. Πρέπει να εμβολιαστούμε για να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ και στη λειτουργία του, επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει ένα μεγάλο νοικοκύρεμα στα διοικητικά και οικονομικά του. Όπως τόνισε, «η πολιτεία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έδωσε στον ΕΛΓΑ 30 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα που είχε. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι πληρωμές στους δικαιούχους γίνονται στην ώρα τους, και πολλές φορές πολύ νωρίτερα».

Η συνάντηση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που οργανώθηκε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι Χανίων, γίνεται με τη συμμετοχή των βουλευτών Χανίων της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, Μανούσου Βουλουδάκη και Βασίλη Διγαλάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, ενώ συμμετέχουν ακόμα ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, ο κ. Λιβανός βρέθηκε στους τάφους των Βενιζέλων, ενώ επισκέφθηκε και το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς, όπου ξεναγήθηκε στο εργαστήριο ελαιολάδου και στο φυτώριο πιστοποιημένου υλικού για την ελιά. Κατά την παρουσία του στο Ινστιτούτο πραγματοποίησε και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Ακόμα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search