Λιβανός: Να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα ακόμα περισσότερο

«Η ανάδειξη και αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, η επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστιθέμενης αξίας και η διασφάλιση διαφάνειας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής» θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα όλων.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της «Άξιον Εκδοτικής» με θέμα «Καμπάνια για την αναβάθμιση του ελληνικού ελαιολάδου. Τα δίκτυα εμπορίας του ελαιολάδου από το στάδιο της άλεσης έως τον τελικό καταναλωτή: Λύση ή πρόβλημα ο 16κιλος τενεκές;».

Υποχρέωση της πολιτείας, σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, είναι να «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουμε, να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε την παραγωγή και προώθησή του στις διεθνείς αγορές». «Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και να αναδείξουμε τις δυνατότητες του ελληνικού ελαιοκομικού τομέα ακόμα περισσότερο, καθιστώντας το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο της ποιότητας σε όλον τον κόσμο», προσέθεσε. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, κατά τον αρμόδιο υπουργό, το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει σε προτεραιότητα τη «χάραξη εθνικής στρατηγικής και τη διαμόρφωση ενός μελετημένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύσταση δύο ομάδων εργασίας, μία για το λάδι και μία για την ελιά

Ο κ. Λιβανός μίλησε, επίσης, για τη σύσταση δύο ομάδων εργασίας, μία για το λάδι και μία για την ελιά. «Αποτελούνται από επιστήμονες, εκπροσώπους της πραγματικής αγοράς, ειδικούς, που θα δουλεύουν παράλληλα, αλλά συνάμα συνεκτικά, με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρονοδιαγράμματα για να μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε την εθνική μας στρατηγική δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, διορθώνοντας λάθη και αλλάζοντας κακές νοοτροπίες του χθες», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή η πολιτική εντάσσεται σε ένα ευρύ και φιλόδοξο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, που θα αναδείξει την ξεχωριστή διατροφική υπεροχή τους και θα τους δώσει προστιθέμενη αξία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2020-2021 εκτιμάται ότι είναι 275.000 τόνοι. Όσο αφορά τις τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου δείχνουν μία ανοδική τάση, με τη Μεσσηνία στα 3,30 ευρώ/κιλό, τη Λακωνία 3,25 ευρώ/κιλό και τα Χανιά στα 3,10 ευρώ/κιλό. Τέλος, οι εξαγωγές ελαιολάδου από τον Οκτώβριο 2020 ως τον Μάρτιο 2021 έχουν φθάσει περίπου τους 100.000 τόνους.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search