Μειώνονται οι ελπίδες ανεύρεσης των αγνοουμένων μετά την έκρηξη στο Λεβερκούζεν

Οι ομάδες διάσωσης στη δυτική Γερμανία συνέχισαν και σήμερα την επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, μία ημέρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο Λεβερκούζεν σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία συγκλόνισε την πόλη και τους κατοίκους της. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο νεκροί και 31 τραυματίες. Όλοι οι τραυματίες είναι εργαζόμενοι στη μονάδα αυτήν.

Ο Φρανκ Χίλντμαρ, διευθύνων σύμβουλος της Currenta η οποία λειτουργεί το βιομηχανικό πάρκο Chempark (όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη), δεν άφησε πολλές ελπίδες για τον εντοπισμό των πέντε εργαζομένων που αγνοούνται: τέσσερις υπάλληλοι  της Currenta και έναν εξωτερικός συνεργάτης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι αγνοούμενοι δεν μπορούν πλέον να βρεθούν ζωντανοί», δήλωσε ο χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι από τους 31 τραυματίες, ένα άτομο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων dpa, οι έρευνες της αστυνομίας για την αιτία της έκρηξης θα ξεκινήσουν την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκρηξη συνδέεται με τις δεξαμενές αποθήκευσης. Την ίδια ώρα, ειδικοί προχωρούν σε μετρήσεις για πιθανή αύξηση τοξικών στοιχείων στην περιοχή και αναλύουν σωματίδια αιθάλης από το νέφος καπνού της έκρηξης.

Λόγω του φόβου έκλυσης επικίνδυνων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, οι αρχές κάλεσαν αρχικά όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, να σβήσουν τα κλιματιστικά και, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Αργότερα ωστόσο ήραν αυτήν την προειδοποίηση.

Η μονάδα αποθήκευσης απορριμμάτων και το εργοστάσιο καύσης βρίσκονται δίπλα στο βιομηχανικό πάρκο Chempark –ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη– όπου έχουν την έδρα τους πολλά εργοστάσια χημικών, όπως αυτά των εταιρειών Evonik και Lanxess. Το Λεβερκούζεν, μια πόλη 160.000 κατοίκων, είναι επίσης η έδρα της εταιρείας Bayer.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search