Μενδώνη για τους δύο κλεμμένους πίνακες: Θα τους δούμε πολύ σύντομα στην Εθνική Πινακοθήκη

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στους δύο κλεμμένους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν. Όπως τόνισε η υπουργός, θα τους δούμε πολύ σύντομα στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που η Εθνική Πινακοθήκη διαχειρίστηκε την υπόθεση με τη δημοπρασία του 2019, όταν ένα παρόμοιο έργο με εκείνο που εκλάπη το 2012 εμφανίστηκε σε δημοπρασία στη Φλωρεντία, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι την ειδοποίησαν για τη δημοπρασία ενώ ήταν στη Νέα Υόρκη.

«Κινητοποιήθηκε αμέσως το ΥΠΠΟΑ και η Πινακοθήκη. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, μαζί με την Πινακοθήκη, προέβησαν σε όλες τις ενέργειες που υπαγορεύουν ο νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις, κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς αρχές με κορυφαία την Interpol, και αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι ανοικτή», σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού στην ερώτηση που της έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πρόσθεσε: «Ο πίνακας αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και το ΥΠΠΟΑ, δια της διεύθυνσής του, παρακολουθεί σε συνεννόηση με τις ιταλικές αρχές το όλο θέμα. Από εκεί και πέρα, ξέρω κι εγώ αυτό που ξέρετε κι εσείς, ότι οι ειδικοί θεωρούν πως είναι δύο διαφορετικά έργα. Παρόλα αυτά το ΥΠΠΟΑ ακολουθεί την πρακτική που ακολουθεί για όλες τις κλοπές και η οποία είναι επιτυχής σε πάρα πολλές περιπτώσεις».

Όσον αφορά τους δυο ανακτηθέντες πίνακες, η υπουργός δήλωσε ότι θα τους δούμε στην Εθνική Πινακοθήκη πολύ σύντομα.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search