Μενδώνη: Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι τα αρχαία στον Σταθμό «Βενιζέλος» του μετρό Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντικά

Σύσκεψη είχε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Λίνα Μενδώνη, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αττικό Μετρό, Νίκο Κουρέτα, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού που ακολούθησαν, η σύσκεψη έγινε «προκειμένου να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη, από κοινού, την επόμενη εβδομάδα».

«Από την πρώτη στιγμή έναρξης του έργου, κύριο μέλημά μας για το σύνολο των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι η προστασία, η ανάδειξη και η απόδοσή τους στους Θεσσαλονικείς και στην πόλη. Τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και από κανέναν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ιστορία της πόλης», σημείωσε η κ. Μενδώνη,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η λύση την οποία επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι αυτή η οποία δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και δικαιώθηκε διότι το ΣτΕ έκρινε ότι το ΚΑΣ και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ εφάρμοσαν απολύτως το άρθρο 24 του Συντάγματος, την αρχαιολογική νομοθεσία, τον νόμο 3028 του 2002 και τις διεθνείς συμβάσεις της Γρανάδα, της Βαλέτα και της UNESCO».

«Από την πρώτη στιγμή ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη σταθμούς υψηλής αισθητικής με απόλυτο σεβασμό στα αρχαιολογικά ευρήματα. Ο στόχος και αρχαία και μετρό είναι πλέον ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, ο στόχος της υλοποίησης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων είναι πλέον μια πραγματικότητα», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Καταληκτικά ανέφερε ότι, «αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η προστασία, η ανάδειξη, η απόδοση δια της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, τόσο στον σταθμό Βενιζέλου όσο και σε όλους τους άλλους σταθμούς όπου υπάρχουν αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού που οδηγούν σε τέτοιου είδους αντιμετώπιση».

«Σήμερα είναι μια μέρα πολύ σημαντική και ουσιαστική. Κρίθηκε ουσιαστικά στο ΣτΕ, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Αυτό αποτελεί μια δικαίωση για το υπουργείο Πολιτισμού, μια δικαίωση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καραγιάννης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς αυτό που μπορούμε να σας πούμε ως υπουργείο Υποδομών είναι πως θα κάνουμε ό,τι κρίνεται απαραίτητο ώστε να παραδώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα σύγχρονο μετρό στη Θεσσαλονίκη, ένα μετρό που θα είναι άκρως λειτουργικό και ένα μετρό που θα είμαστε υπερήφανοι σε όλη την Ευρώπη γιατί θα συνδυάζει και μετρό και αρχαία».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search