ΜέΡΑ25: Απολύσεις και μειώσεις μισθών στην ENERGEAN OIL & GAS που εισπράττει δημόσιο χρήμα

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Απτή απόδειξη του πώς η κυβέρνηση-εταιρεία Μητσοτάκης ΑΕ φροντίζει για τα συμφέροντα των ολιγαρχών, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την περίπτωση της ENERGEAN OIL & GAS S.A., που χρηματοδοτείται με 100 εκατομμύρια ευρώ αλλά ανακοίνωσε μονομερώς απολύσεις εργαζομένων.

Επικαλούμενο την χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας το κόμμα καταγγέλλει πως η εταιρεία, που διαχειρίζεται τις κρατικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύεται το μοναδικό πεδίο εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα, αμέσως μετά την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων για χρηματοδότηση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ανακοίνωσε μονομερώς απολύσεις μέσω προγράμματος αναδιάρθρωσης, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.

Η Π.Ο.Ε. σημειώνει ότι – σε συνεννόηση με το εμπλεκόμενο Σωματείο μέλος της -ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία INDUSTRIALL για τις εξελίξεις και ζήτησε την παρέμβαση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο Γενικός Γραμματέας απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με (α) το ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και τις κοινωνικές συνθήκες στο συγκεκριμένο κλάδο, στο πλαίσιο της έγκρισης της κρατικής ενίσχυσης για την Energean Oil and Gas S.A, δεδομένου του στόχου του Προσωρινού Πλαισίου περί διατήρησης των θέσεων εργασίας και (β)το ποιες είναι οι συνέπειες για τους αποδέκτες κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προσωρινού Πλαισίου σε περίπτωση μαζικών απολύσεων εργαζομένων στην εταιρεία και την αντικατάστασή τους με φθηνότερο εργολαβικό προσωπικό.

Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως τα γεγονότα καταδεικνύουν «τον τρόπο με τον οποίο η Μητσοτάκης ΑΕ προτίθεται να διαχειριστεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χαριστούν στους παρασιτικούς ολιγάρχες και θα φορτωθούν ως δάνεια στις πλάτες των πολιτών». 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search