Μιχαηλίδου: Υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε δομές -Ερχεται νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους

Νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει ότι δεν θα εργάζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές με παιδιά, άτομα που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, θέτει εντός της εβδομάδας σε διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», η κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης παιδιών σε δομές και επεσήμανε ότι ακόμα πιο δύσκολες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν άτομα με αναπηρία «γιατί πολλές φορές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και την κακοποίηση στην οποία είναι θύματα».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση, στις μονάδες που απασχολούν παιδιά όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και ορφανοτροφεία, δεν θα μπορεί να εργάζεται κάποιος παρά μόνο αν έχει λευκό ποινικό μητρώο για τα αδικήματα περί γενετήσιας αξιοπρέπειας, εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ναρκωτικών και ενδοοικογενειακής βίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπήρχε η προϋπόθεση του λευκού ποινικού μητρώου για εργασία σε δομές με παιδιά με αποτέλεσμα να μπορούν να εργάζονται άτομα που μπορεί να έχουν καταδικαστεί.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα σύστημα αναφοράς σε κάθε δομή με σημείο αναφοράς έναν κοινωνικό λειτουργό στον οποίο θα καταγγέλλονται περιστατικά κακοποίησης εντός ή εκτός της δομής, είτε από τα ίδια τα παιδιά είτε από φίλους τους, γονείς είτε από άτομα εκτός δομής.

Ο κοινωνικός λειτουργός θα μεταβιβάζει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή την εισαγγελία και την αστυνομία.

Ηλεκτρονικό μητρώο θα διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει προσπάθεια κουκουλώματος περιστατικών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσπάθεια συγκάλυψης θα αίρεται το πιστοποιητικό της δομής.

Με τη νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το σύστημα αναφορών. Θα δοθεί χρονικό διάστημα τριών μηνών στις δομές ώστε να καταθέσουν λευκά ποινικά μητρώα όλοι οι εργαζόμενοι που ήδη δουλεύουν εκεί και μετά το πέρας του διαστήματος αυτού θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Μιχαηλίδου: 1.000 προσωπικοί βοηθοί για άτομα με αναπηρία από το 2022

Επιπρόσθετα, η υφυπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά η υπηρεσία του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία. Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πρόκειται για ενεργητική και όχι επιδοματική πολιτική. Όπως εξήγησε, ο βοηθός, ο οποίος θα επιλέγεται από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, θα προσφέρει βοήθεια για ορισμένες ώρες την εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά με χίλιους προσωπικούς βοηθούς ατόμων ΑμεΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ακόμη χίλιους το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search