Οδευε προς το αρχείο… «εκ παραδρομής»

Σάλος στη συνεδρίαση της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής, όταν το όνομα του πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε σε λίστα βουλευτών με ελλιπή στοιχεία που αξιολογήθηκαν και όδευαν στο αρχείο ● Εντονη αντίδραση από Πολάκη και ΣΥΡΙΖΑ ● Σήμερα δίνονται στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών για τη χρήση του 2019 και η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει ακόμα επί της ουσίας για την υπεράκτια εταιρεία, διαχειρίστρια της οποίας φέρεται να είναι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Οσο περνούν οι μέρες και η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίνουν σαφείς εξηγήσεις για την εμπλοκή του ονόματος της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι ως διαχειρίστριας υπεράκτιας εταιρείας που δεν δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες του», τόσο θα αυξάνουν οι απορίες και θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες ενστάσεις για την αξιοπιστία του. Το θέμα με την εταιρεία SCI Personal Ventures που αποκάλυψε η εφημερίδα «Documento» και η εμπλοκή του πρωθυπουργικού ζεύγους σ’ αυτό δημιουργεί τεράστιο ηθικό ζήτημα για το σύνολο της κυβέρνησης.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών και παρά το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η διαδικασία κινδύνευσε να αναβληθεί, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν για προσπάθεια συγκάλυψης του «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σήκωσε ψηλά το θέμα και χθες, με τον Παύλο Πολάκη ως αντιπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή των «πόθεν έσχες» να θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που χρήζουν ξεκάθαρων απαντήσεων από πλευράς οργάνων της Βουλής αλλά και της κυβέρνησης. Κι αυτό επειδή χθες το όνομα του κ. Μητσοτάκη περιλήφθηκε σε σχετική λίστα με τα ονόματα άλλων βουλευτών που έχουν καταθέσει ελλιπή στοιχεία στο «πόθεν έσχες» τους και όδευαν προς αρχειοθέτηση! Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η τοποθέτηση του ονόματος του πρωθυπουργού στη σχετική λίστα έγινε «εκ παραδρομής».

«Η προσπάθεια του κουκουλώματος γίνεται παιδική χαρά», ήταν το σχόλιο του Παύλου Πολάκη την ώρα που έγινε γνωστό πως το όνομα του πρωθυπουργού βρισκόταν στη λίστα προς αρχειοθέτηση, με τον πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή της Ν.Δ., Θανάση Μπούρα, να υποστηρίζει: «Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας υπηρεσιακού λάθους, σαράντα τρεις (43) περιπτώσεις υπόχρεων, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικών αρχηγών, συμπεριελήφθησαν εκ παραδρομής στους προς αρχειοθέτηση καταλόγους της σημερινής συνεδρίασης μολονότι οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη ελεγχθεί και είχε εγκριθεί η αρχειοθέτησή τους στη συνεδρίαση της 23.6.2021».

«Δουλευόμαστε ψιλό γαζί», ήταν η αντίδραση του Σφακιανού πολιτικού. Ο κ. Πολάκης με τρισέλιδη δήλωσή του στην επιτροπή, και αφού έκανε αναφορά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά και των επίσημων γαλλικών εγγράφων που εμφανίζουν την κ. Γκραμπόφσκι ως διαχειρίστρια της εταιρείας και κάτοχο 950 ονομαστικών μεριδίων αυτής έως και πριν από λίγους μήνες, ζήτησε τον επανέλεγχο της υπόθεσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, από τα δημοσιεύματα και τα έγγραφα προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός «έχει τελέσει το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση υποβολής ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ενώ φέρεται να μετέχει μέσω παρένθετου προσώπου στο κεφάλαιο και τη διοίκηση αλλοδαπής εταιρείας κατά παράβαση του σχετικού νόμου».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους οδηγεί από τον έναν αυτοεξευτελισμό στον άλλο», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναγράφονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Χθες (σ.σ. προχθές) προσπάθησαν να αναβάλουν επ’ αόριστον τη συνεδρίαση της Επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όπου επρόκειτο να συζητηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, επειδή δήθεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες. Σήμερα (σ.σ. χθες), μετά την κατακραυγή, όρισαν άρον – άρον συνεδρίαση και επιχείρησαν να εντάξουν το όνομα του κ. Μητσοτάκη σε λίστα βουλευτών με εκκρεμότητες οι οποίες θα αρχειοθετούνταν. Οταν πιάστηκαν και πάλι με τη γίδα στην πλάτη έσπευσαν να πουν, χωρίς να τους απομένει πια ίχνος αξιοπρέπειας, ότι το όνομα του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε “εκ παραδρομής” στη λίστα!».

Και η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου κατέληγε ως εξής: «Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο».

Πώς φτάσαμε ώς εδώ

Εδώ και δύο εβδομάδες η εφημερίδα «Documento» με συνεχόμενα ρεπορτάζ της υποστηρίζει πως η σύζυγος του πρωθυπουργού είναι διαχειρίστρια και κάτοχος μετοχών σε υπεράκτια εταιρεία, η οποία δεν είχε δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού στις 2 τελευταίες φορολογικές χρήσεις. Το Μαξίμου προσκόμισε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της κ. Γκραμπόφσκι και του ετεροθαλούς αδελφού της όπου εμφανιζόταν να του έχει παραχωρήσει τις μετοχές από το 2016 (περιλήφθηκε στη δήλωση «πόθεν έσχες Μητσοτάκη» του 2017), γεγονός που κατά την κυβέρνηση αποδείκνυε το δίκιο της, ενώ εξαπέλυε κατηγορίες εις βάρος της εφημερίδας και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια όμως ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα από το το γαλλικό επαγγελματικό επιμελητήριο που εμφανίζουν την κυρία Γκραμπόφσκι να παραμένει διαχειρίστρια και κάτοχος των μετοχών της εταιρείας έως και τον Δεκέμβριο του 2020, την ώρα που στο «πόθεν έσχες» του συζύγου της για τις χρήσεις του 2017 και του 2018 δεν υπάρχει τέτοια καταγραφή. Μένει να δούμε τι ακριβώς θα βγάλει σήμερα η δημοσιοποίηση της χρήσης του 2019.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search