Παρατείνεται για ένα μήνα το lockdown στο Σίδνεϊ λόγω έξαρσης κρουσμάτων

Άδειοι οι δρόμοι του Σίδνεϊ λόγω των περιοριστικών μέτρων

AP Photo/Rick Rycroft

Καθώς οι έως σήμερα προσπάθειες να ελεγχθεί η πανδημία στην Αυστραλία δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει με αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η πόλη του Σίδνεϊ ανακοίνωσε ότι παρατείνει το καθεστώς lockdown για ακόμη τέσσερις εβδομάδες. Επίσης, οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες με κυρώσεις λόγω μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων.

Το lockdown στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας (5 εκατ. κάτοικοι) επρόκειτο να λήξει σε τρεις ημέρες, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Χθες Τρίτη, ανακοινώθηκαν 177 νέα περιστατικά, από 172 τη Δευτέρα. Αυτή η συρροή κρουσμάτων οφείλεται στη μόλυνση ενός εργαζόμενου στο αεροδρόμιο, ο οποίος αν και δεν είχε εμβολιαστεί δεν φορούσε μάσκα και διέσπειρε τον ιό. Επίσης, χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος μιας 90χρονης γυναίκας, το 11ο θύμα της πανδημίας στην περιοχή.

Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι 46 από τα νέα κρούσματα είναι πολίτες με αυξημένη δραστηριότητα στην κοινότητα του Σίδνεϊ πριν διαγνωστούν και οι αρχές φοβούνται ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί περισσότερο και απλώς δεν έχουν διαγνωστεί όλα τα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό, ανακοινώθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα χαλαρώσουν ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα πέσει κοντά στο μηδέν.

Η πρωθυπουργός της περιφέρειας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, προειδοποίησε για την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων, καθώς οι πολίτες έχουν αρχίσει να μη συμμορφώνονται με τα μέτρα. Παρά την απαγόρευση, 50 άτομα πήγαν σε κηδεία με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι 45.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσουν όλα τα κατασκευαστικά έργα -δημόσια και ιδιωτικά- τα οποία δεν έχουν άμεση επιρροή στην καθημερινότητα και δεν αφορούν κτίρια που ήδη είναι εν λειτουργία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας δέχεται συντονισμένα πυρά για την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, με τον σχεδιασμό να δείχνει ότι δεν μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες πριν από το τέλος της χρονιάς και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει.

Η Αυστραλία πάντως, παρά τα 25 εκατ. κατοίκους της, έχει αναλογικά χαμηλά νούμερα κρουσμάτων και θανάτων. Από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί -βάσει των επίσημων στοιχείων- 33.200 άνθρωποι ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 921.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search