Παρίσι κατά Λονδίνου και Ουάσινγκτον για τους τουρίστες της πανδημίας

John Thys/Pool Photo via AP

Η διατήρηση της καραντίνας στην Αγγλία για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γαλλία είναι «ακατανόητη» και «μεροληπτική», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Είναι υπερβολικό και ακατανόητο σε υγειονομικό επίπεδο (…) Δεν στηρίζεται επιστημονικά», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο LCI.

«Είναι μια απόφαση μεροληπτική σε βάρος των Γάλλων, εφόσον αυτή η καραντίνα δεν αφορά όλους τους Ευρωπαίους, ούτε καν των χωρών που έχουν πιο δύσκολες υγειονομικές καταστάσεις από τη δική μας λόγω της παραλλαγής Δέλτα ή κάποιας άλλης», πρόσθεσε.

Οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ θα εξαιρούνται από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου, από την υποχρέωση καραντίνας στην Αγγλία, εκτός από τις αφίξεις που προέρχονται από τη Γαλλία.

Το Λονδίνο απέκλεισε τη Γαλλία «λόγω της παραλλαγής Βήτα, της περίφημης νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, που αντιπροσωπεύει λιγότερο των 5% των μολύνσεων στη Γαλλία» και αφορά κυρίως τα εξωχώρια εδάφη όπως η Ρεϊνιόν, τα οποία έχουν πολύ λίγες ροές ταξιδιωτών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Κλεμάν Μπον.

Ο Γάλλος υφυπουργός εξέφρασε επίσης τη λύπη του που τα σύνορα των ΗΠΑ παραμένουν κλειστά για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ε.Ε., ενώ οι Αμερικανοί τουρίστες γίνονται και πάλι δεκτοί στην Ευρώπη.

«Θα έπρεπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να κρατήσουμε στο μανίκι μας το πλεονέκτημα αυτής της αμοιβαιότητας ώστε να διαπραγματευθούμε καλύτερα με τους Αμερικανούς. Η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να διεξαγάγει μια διαπραγμάτευση λίγο πιο σκληρή», είπε.

Το γεγονός προκαλεί ενόχληση σε κορυφαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι αναρωτιούνται αν θα έπρεπε να είχαν επιβάλει στην Ουάσιγκτον την ίδια απαίτηση «αμοιβαιότητας» που έθεσαν στην Κίνα.

Ενώ οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν να ξανανοίξουν τα σύνορά τους στους Αμερικανούς, υπό τον όρο ότι θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τον χώρο Σένγκεν, το ΗΒ και την Ιρλανδία δεν μπορούν πλέον να εισέρχονται στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search