Πελώνη: Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επιπλέον διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Με μια πρώτη αναφορά στην ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Κάρτας Ελευθερίας, ξεκίνησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χώρα μας διανύει αυτή τη στιγμή πορεία ύφεσης στην πανδημία και ανάπτυξης στην οικονομία», τόνισε. «Περνά σταδιακά στο άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Στο διάστημα που πέρασε, η κυβέρνηση στήριξε εργαζομένους και επιχειρήσεις εφαρμόζοντας πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 40 δισ. ευρώ και κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό», επισήμανε η κυρία Πελώνη.

«Τώρα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρά στην επιβράβευση των νέων ηλικίας 18-25 ετών. Είναι τα παιδιά που είδαν τις σπουδές τους να αναστατώνονται, τους φίλους τους να απομακρύνονται, τα ταξίδια και τη διασκέδασή τους να χάνονται. Κάθε νέος που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του μια προπληρωμένη από το κράτος ψηφιακή κάρτα, ένα ψηφιακό πορτοφόλι 150 ευρώ, που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή. Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία αλλά και την είσοδο σε συναυλίες, σινεμά, θέατρα ή μουσεία», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθύμισε ότι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μία οφειλή, ένα «δώρο» ευγνωμοσύνης στη νεολαία, αλλά και ένα κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τη ζωή τους και να συμβάλουν στην ανάσχεση του ιού. Και αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία τώρα, που η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας συγχρονίζεται με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δ».

Η Αρ. Πελώνη ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζεται ταυτόχρονα και θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού».

Η ενημέρωση από την Αριστοτελία Πελώνη

Πελώνη: Επιτακτικά αναγκαία η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως «η ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών κρίνεται επιτακτικά αναγκαία, καθώς η νέα μετάλλαξη είναι η πιο επιθετική απ’ όλες» και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στοχεύει όσους δεν εμβολιάστηκαν, αλλά μας απειλεί όλους με μία νέα περιπέτεια. Γιατί η γενική ανοσία περνάει μέσα από την ανοσία του καθενός μας. Και οι ανεμβολίαστοι θα παραμένουν αναμεταδότες του ιού.

»Το ζήτημα αυτό -όπως είναι γνωστό- απασχόλησε εκτεταμένα τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

»Στη συζήτηση που έγινε, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι λύση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ”Οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν”. Υπογραμμίζεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης που είχε χαράξει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε συμπολίτης μας ηλικίας 18 ετών και άνω έχει σήμερα τη δυνατότητα να κλείσει το δικό του ραντεβού και να εμβολιαστεί άμεσα, με όποιο εμβόλιο θέλει. Ήδη, έχουν γίνει περισσότεροι από 8 εκατ. εμβολιασμοί και πάνω από 4.710.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ενώ περισσότεροι από 3.534.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους».

Ωστόσο, όπως είπε η κ. Πελώνη, υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων -ιδίως ενόψει της εισβολής της μετάλλαξης «Δ»- είναι σοβαρός.

«Αυτή τη στιγμή, σε αντίθεση με το τι συνέβαινε πριν από εννέα μήνες, υπάρχει επιλογή. Και ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και στην οικογένειά του, αλλά και απέναντι στην κοινωνία», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τόνισε: «Ταυτόχρονα, η Πολιτεία θα συνεχίσει την επιτήρηση, ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τοπικές εξάρσεις. Γιατί είναι πάντα πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό να ελέγχεται μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της, παρά να αφήνεται και να ξεφεύγει από τον έλεγχο».

Για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας, η κ. Πελώνη ανέφερε:

«Παρά την εμφάνιση αριθμού κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης και στον τόπο μας, η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων όσο και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.

»Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε και ισχύει από σήμερα άρση του χρονικού περιορισμού της κυκλοφορίας.

»Αποφασίστηκε, επίσης, η εξαίρεση των εργαζομένων, καθώς και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, από την υποχρέωση διενέργειας self test.

»Παράλληλα, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση στα 10 αντί 6, του ανώτατου ορίου ατόμων ανά τραπέζι».

Πελώνη: Οι επί το θετικότερον εκτιμήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη

Στη συνέχεια, αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «η οικονομική κατάσταση στον τόπο μας διαμορφώνεται καλύτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν και οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και τα νέα δεδομένα προεξοφλούν ταχεία ανάκαμψη. Επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα ότι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 • Η χώρα μας στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου έχει καταγράψει την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε όρους ΑΕΠ.
 • Η βιομηχανική παραγωγή κινείται ανοδικά.
 • Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.
 • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ”σκαρφάλωσε” περίπου στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
 • Οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί μέσα στην υγειονομική κρίση κατά  23 δισ. ευρώ.
 • Τα ”κόκκινα” δάνεια μειώθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες κατά 24%.
 • Τα επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου είναι αρνητικά, ενώ στα πενταετή και δεκαετή ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά.

»Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο 2021 και το 2022, την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και τη συνεχή βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας θέτουν τις βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη την επόμενη τετραετία και διαμορφώνουν συνθήκες για ένα εντελώς διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

»Με αυτά τα δεδομένα, καταρτίστηκε ήδη και κατατέθηκε στη Βουλή νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο προβλέπεται ανάπτυξη για φέτος στο 3,6%, για το 2022 στο 6,2%, και για τα επόμενα χρόνια στο 4% κατά μέσο όρο».

Στο μεταξύ, υπογράφηκε την Παρασκευή μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ  και της Lamda Development σύμβαση για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» στην HELLINIKON GLOBAL I S.A. και καταβλήθηκε από τον επενδυτή η πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την έναρξη του έργου στο Ελληνικό.

Αρχίζει έτσι -όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός- η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα. Θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και 75.000 μετά την ολοκλήρωση και στην πλήρη ανάπτυξή της, ενώ θα έχει έως τότε συνεισφορά έως 2,4% στο ΑΕΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σήμερα, στις 19:30, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Κάνουμε Πράξη το Όνειρο», για την παρουσίαση του νέου αναβαθμισμένου Σχολείου.

Αύριο, στις 19:00, θα παραστεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον CEO της Pfizer, Albert Bourla, και τον πρόεδρο  του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Την Τετάρτη, στις 10:00, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η δεύτερη εντός του Ιουνίου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

 • Η κυβέρνηση προχωρά στην επιβράβευση των νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών. Κάθε νέος που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί θα λάβει μία προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ. Κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν.
 • Προετοιμάζεται ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες σε συγκεκριμένες υπηρεσίες όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι να κινηθούν τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού.
 • Για μετάλλαξη Δέλτα: Οι ανεμβολίαστοι θα είναι αναμεταδότες του ιού.
 • Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 8 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
 • Υπάρχουν ωστόσο περιοχές όπου ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
 • Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την οικογένειά του.
 • Παρά την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας συνεχίζει να βελτιώνεται.
 • Η οικονομική κατάσταση είναι καλύτερη από τις προβλέψεις.
 • Καταρτίστηκε ήδη και κατατέθηκε στη Βουλή νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.
 • Επιβράβευση προς τους νέους που υπέστησαν περιοριστικά μέτρα, μία ομάδα που επλήγη ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. Όσοι διαφωνούν με αυτό το μέτρο, να μας πουν αν καλούν τους νέους να μην εμβολιαστούν, να μην πάρουν τα χρήματα και να μην ενισχύσουν με αυτά τον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού.
 • Εκστρατεία ενημέρωσης υπάρχει και θα συνεχιστεί για τον εμβολιασμό όλων των ομάδων του πληθυσμού. Όποιος διαφωνεί, να μας πει αν διαφωνεί με το να χτίσουμε νωρίτερα το τείχος ανοσίας.
 • Στο στάδιο που βρισκόμαστε, το όπλο που μας θωρακίζει απέναντι στον ιό και τη νέα μετάλλαξη είναι ο εμβολιασμός. Για τα σχόλια για πολίτες δύο ταχυτήτων να κάνετε υπομονή για να ακούσετε τις ανακοινώσεις.
 • Αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search