Πώς η παραλλαγή Δέλτα αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση και τον χάρτη επικινδυνότητας του ΕCDC που ταξινομεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού τείνει να γίνει, τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (23.7.21) του ΕCDC, δηλαδή του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών της Ε.Ε., ο ευρωπαϊκός χάρτης για τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 στις διάφορες χώρες της Ενωσης έχει αλλάξει, τελευταία, λόγω της ταχύτατης διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Πράγματι, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών υψηλού κινδύνου -σε βαθύ κόκκινο στον χάρτη- στις οποίες και καταγράφεται μια αύξηση των μολύνσεων τις δύο-τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ετσι, από το μικρότερου κινδύνου ροζέ στο υψηλού κινδύνου κόκκινο χρώμα έχουν περάσει η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, η Κορσική και κάποιες περιοχές στις Κάτω Χώρες. Στις παραπάνω χώρες καταγράφεται μια σαφής αύξηση των διαπιστωμένων μολύνσεων από 75 έως 200 άτομα ανά 100 χιλιάδες άτομα και των θετικών στα τεστ ανίχνευσης της τάξης του 4%.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών από τον κορονοϊό που χρήζουν εντατικής θεραπείας αυξήθηκε από 9,18% σε 13,52%, ενώ ειδικά στη Μαδρίτη τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε ποσοστό 82%, από τα οποία πάνω από το 90% προκλήθηκαν από τον κορονοϊό Δέλτα, με αποτέλεσμα αρκετοί Ισπανοί επιδημιολόγοι να μιλάνε για ένα επόμενο επιδημικό κύμα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας πέρασε πια από το πράσινο στο πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη, δηλαδή από τη σχετικά χαμηλή στη μέση επικινδυνότητα μόλυνσης.

Η Δέλτα τείνει να γίνει κυρίαρχη πανευρωπαϊκά

Η παραλλαγή Δέλτα θεωρείται το, μέχρι σήμερα, πιο απειλητικό στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, το επιστημονικό όνομά της είναι «B.1.617». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεταδοτική και άρα επίφοβη παραλλαγή, που είχε εντοπιστεί ήδη από το Οκτώβριο του 2020 στην Ινδία, εκεί πια κυριαρχεί σχεδόν παντού και από εκεί μεταδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, καταγράφεται μια εκρηκτική εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία απειλεί πλέον σοβαρά ακόμα και τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, η Αγγλία, η Αυστραλία και η Ε.Ε. Ομως, η παραλλαγή Δέλτα, μολονότι μεταδίδεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με τους αρχικούς κορονοϊούς, δεν αποτελεί απαραίτητα μεγαλύτερη απειλή από άλλες παραλλαγές για τη ζωή των ξενιστών της, τουλάχιστον όσων δεν ανήκουν στις πιο ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες.

Από τα πιο πρόσφατα δεδομένα ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης των παραλλαγών του κορονοϊού στην Γηραιά Ηπειρο, που υπάρχουν στις εκθέσεις του ECDC αλλά και του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, προκύπτει ότι, μεταξύ 28 Ιουνίου και 11 Ιουλίου, η Δέλτα ήταν ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή σε 19 από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη χρονική περίοδο, η συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής Δέλτα ήταν 68,3% στις 19 χώρες που ιχνηλατούσαν συστηματικά τις παραλλαγές, υπερβαίνοντας την παραλλαγή Αλφα που μέχρι τότε ήταν η κυρίαρχη, ενώ τώρα αντιστοιχεί περίπου στο 22,3%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση και τον χάρτη επικινδυνότητας του ΕCDC, που ταξινομεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και τον κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού κάθε χώρας, η παραλλαγή Δέλτα τείνει να γίνει, τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου COVID-19 και στην Ευρώπη.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search