Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στην Τυνησία μετά από ένα εκρηκτικό διήμερο

Οδηγίες προς τους υποστηρικτές του να μην πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες έστειλε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, κατηγορώντας, παράλληλα τον πρόεδρο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που αποπέμφθηκαν από τον πρόεδρο Κάις Σαϊέντ, έκανε κάλεσμα για πολιτικό διάλογο με στόχο να εξέλθει η χώρα από την σοβαρή κρίση των τελευταίων ημερών.

Νωρίτερα ο ηγέτης των υποστηρικτών του κόμματος, Ρασίντ Γανούσι, κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στους δρόμους, ενώ αυτή την κίνηση στήριζαν και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του Ενάχντα, όμως η το κόμμα αποφάσισε να βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις. 

Η περιοχή έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου αντιπαρατέθηκαν χθες Δευτέρα εκατοντάδες υποστηρικτές του Ενάχντα και του Σαϊέντ, δεν είχε καθόλου κόσμο σήμερα το πρωί. Οι υποστηρικτές του Ενάχντα έφυγαν από το Κοινοβούλιο χθες το απόγευμα και δεν έχουν επιστρέψει από τότε.

Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα. Ο Σαϊέντ είπε πως οι ενέργειές του συνάδουν με μια ρήτρα του Συντάγματος που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Ενάχντα και τα άλλα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα κατήγγειλαν την κίνηση αυτή ως πραξικόπημα.
Τυνησιακή πολιτική πηγή δήλωσε πως η γειτονική Αλγερία κάλεσε τον Σαϊέντ και τους αντιπάλους του να σταματήσουν την αντιπαράθεση και να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση ή την επέμβαση οιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε στον Σαϊέντ αργά χθες και δήλωσε ότι τον κάλεσε να “εμμείνει στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Ο Σάγεντ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιος θα είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός και έχει πει ότι θα αντικαταστήσει τους υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης. Δεν έχει πει αν άλλοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισχυρού συνδικάτου UGTT δήλωσε πως ο Τυνήσιος πρόεδρος είπε στις κυριότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών περιλαμβανομένου του συνδικάτου πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι προσωρινή και πως θα “προστατεύσει τη δημοκρατική πορεία”.

Ο Κάις Σάγεντ είπε σε συνάντηση χθες πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τυνήσιων δεν θα επηρεαστούν κατά κανέναν τρόπο, είπε ο Σάμι Τάχρι, αξιωματούχος του UGTT.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search