Ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Λάμδα στη Λατινική Αμερική

Χιλιανός επιδεικνύει την κάρτα εμβολιασμού του μετά την πρώτη δόση εμβολίου που έκανε κατά του κορονοϊού

AP Photo/Esteban Felix

Ανησυχία προκαλεί στον ΠΟΥ η μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους Λάμδα στη Λατινική Αμερική, όπου φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει. Ο διεθνής οργανισμός χαρακτήρισε την παραλλαγή Λάμδα -εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020 στο Περού- «στέλεχος ενδιαφέροντος» τον Ιούνιο του 2021 και πλέον έχει εντοπιστεί σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ και σε 29 χώρες, πολλές από τις οποίες στη Λατινική Αμερική.

Στο Περού, τον Ιούνιο ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των μολύνσεων οφείλονται στην παραλλαγή Λάμδα, ενώ μεταδίδεται με ταχύτητα στη Χιλή, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Μεξικό.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο ιολόγος του ΠΟΥ Χάιρο Μέντες-Ρίκο σημειώνει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη ότι το στέλεχος Λάμδα είναι περισσότερο επιθετικό. Παρατηρούμε μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή αξιόπιστα δεδομένα για να τη συγκρίνουμε με άλλες παραλλαγές, όπως η Γάμμα ή η Δέλτα». 

Στελέχη «αυξημένης ανησυχίας», που σημαίνει ότι παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα, έχουν χαρακτηριστεί επίσης οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Γάμμα. Σύμφωνα με τον Χάιρο Μέντες-Ρίκο, «αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι παραλλαγές είναι περισσότερο επικίνδυνες και οδηγούν σε περισσότερους θανάτους».

«Είναι πιθανό ότι ο ιός SARS-CoV-2 θα μεταδίδεται περισσότερο όσο περνά ο χρόνος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προκαλεί μεγαλύτερες βλάβες», τονίζει ο ειδικός επιστήμονας.

Η πλειονότητα των επιστημόνων εκτιμούν ότι η πανδημία δεν θα τεθεί υπό έλεγχο αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και πως παραλλαγές όπως η Λάμδα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται έως ότου επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Σύμφωνα με τον Χάιρο Μέντες-Ρίκο, «όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί σε όλο τον κόσμο είναι αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι δεν είναι αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Λάμδα».

Από την πλευρά του ο ιολόγος Πάμπλο Τσουκαγιάμα και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Cayetano Heredia στη Λίμα του Περού εξηγούν ότι η Λάμδα μεταδίδεται γρηγορότερα από άλλα στελέχη περισσότερο επικίνδυνα, ενώ φαίνεται να επικρατεί της Γάμμα, που σαρώνει στη γειτονική Βραζιλία.

«Είχαμε 200 κρούσματα Λάμδα τον Δεκέμβριο και έως τα τέλη Μαρτίου αντιπροσώπευε τα μισά στη Λίμα. Τον Ιούνιο έφτασαν το 80%», σημείωσε ο Πάμπλο Τσουκαγιάμα, που εξήγησε: «Το Περού έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό στον κόσμο, έχουμε δώσει μια από τις μεγαλύτερες μάχες. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Λάμδα πρωτοεμφανίστηκε εδώ».

Στη Λατινική Αμερική έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1,4 εκατ. θάνατοι λόγω Covid-19 και φαίνεται ότι η περιοχή εξελίσσεται σε νέο επίκεντρο της πανδημίας. 

Αιτίες, ένας συνδυασμός υπερφορτωμένων συστημάτων υγείας, του γεγονότος ότι μεγάλα ποσοστά πληθυσμού εργάζονται σε επαγγέλματα επικίνδυνα και χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας, αλλά και η έλλειψη εμβολίων. Με εξαίρεση την Χιλή και την Ουρουγουάη, που έχουν εμβολιάσει πάνω από 60% του πληθυσμού τους, οι υπόλοιπες χώρες κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για τον λόγο αυτό, ο Πάμπλο Τσουκαγιάμα εξήγησε ότι στη διάρκεια του χειμώνα, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, η Λατινική Αμερική θα αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Ίσως να μην είναι πολύ θανατηφόρο, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα», τόνισε.
 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search