Σχοινάς από Ξάνθη: Ενθουσιασμένος από τις συναντήσεις με μουφτή και μητροπολίτη -Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τη συνύπαρξη

Ενθουσιασμένος από τις δύο συναντήσεις που είχε στην Ξάνθη, τη μία με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ και τη δεύτερη, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (τρεις μουσουλμάνους και δύο χριστιανούς), δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η συζήτηση που είχα με τον μητροπολίτη και τον τοποτηρητή της Μουφτείας απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αντιλαμβάνονται οι πνευματικοί ταγοί το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη συνύπαρξη αυτή και το τι δυνατότητες δίνει, και φεύγω πολύ ενθαρρυμένος από τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις εδώ, γιατί δείχνουν ακριβώς να αντιλαμβάνονται αυτή την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού πλαισίου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς τη δεύτερη συνάντηση, είπε ότι οι πέντε νέοι «μοιράστηκαν μαζί μου τις δικές τους εντυπώσεις και εμπειρίες από την εκπαίδευση, από τη διαμόρφωση της κοινωνικής δράσης στη δημόσια ζωή και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη έχει πάρα πολλά εργαλεία στον τομέα του πολιτισμού, των ανταλλαγών, για να συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις δραστηριότητες».

«Τελειώνω τη διήμερη περιοδεία μου στη Θράκη ενθουσιασμένος γιατί δεν υπάρχει καλύτερο υπόδειγμα, καλύτερο παράδειγμα για να εξηγήσει κανείς τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, σε όλες του τις διαστάσεις, από αυτά που προσφέρει σήμερα η Θράκη και από αυτά που μπορεί και σίγουρα θα προσφέρει στο μέλλον», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο μητροπολίτης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Σχοινά και ο τοποτηρητής της Μουφτείας τον καλωσόρισε εκ μέρους των μουσουλμάνων της Ξάνθης και του επέδωσε ένα κείμενο με θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγινε αποδέκτης αιτήματος να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία Διαθρησκειακού Κέντρου.

Μεταξύ των πέντε νέων (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες) από την κοινωνία των πολιτών που συναντήθηκαν με τον κ. Σχοινά ήταν δύο χριστιανοί (ένας ιστορικός και μία εκπαιδευτικός) και τρεις μουσουλμάνοι (μία ποιήτρια, μία εκπαιδευτικός κι ένας θεατρολόγος).

Οι δύο συναντήσεις έγιναν στο σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις, το οποίο λειτουργεί ως Πολυχώρος Τέχνης.

Εκεί τον υποδέχτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Εφραιμίδης και ο δήμαρχος Εμμανουήλ Τσέπελης. Ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του κτιρίου Μιχάλης Πουσπουρίκας τον ξενάγησε στον χώρο, του έδειξε ντοκουμέντα από τη ζωή του Μάνου Χατζιδάκι και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη με πολιτισμό, διαθρησκευτικό διάλογο και πολυπολιτισμικότητα, ενώ για τον Πολυχώρο Τέχνης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» τόνισε πως επειδή είναι χρηματοδοτημένος πλήρως από κοινοτικούς πόρους είναι και ένα σύμβολο όλων αυτών.

Μετά τις συναντήσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περπάτησε στην παλιά πόλη της Ξάνθης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search