Σχοινάς για το νέο ΕΣΠΑ: Ελλάδα και Ευρώπη μαζί για την ανάπτυξη και τη συνοχή

Η Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» για την Ελλάδα. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε με δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Υπενθυμίζεται ότι, τηλεδιάσκεψη με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτήν ανακοινώθηκε η έγκριση της πρώτης συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027 για την Ελλάδα, την πρώτη χώρα της ΕΕ που υπέβαλε το στρατηγικό έγγραφο αναφοράς της για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 21 δισ. ευρώ για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της.

Η συμφωνία εταιρικής σχέσης καθορίζει τις στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες που θα καλυφθούν μέσω των ταμείων της πολιτικής συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ). Η συμφωνία θα υποστηρίξει βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νέου ανταγωνιστικού και καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης, προσανατολισμένου στις εξαγωγές, για τη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ελλάδα- Ευρώπη μαζί για την ανάπτυξη και την συνοχή», επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και πρόσθεσε: «Άλλη μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σήμερα. Μετά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ελληνικό ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, το πρώτο που κατατέθηκε και το πρώτο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Με μεγάλη μου χαρά εγκρίνω την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ που την υπέβαλε στην Επιτροπή», σημείωσε η Ελίζα Φερέιρα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα πολιτικό συμβόλαιο που μεταφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε εθνικές προτεραιότητες και επενδυτικά σχέδια με στόχο να καταστούν τα κράτη μέλη μας ανθεκτικά στις προκλήσεις του μέλλοντος, και παράλληλα να διορθωθούν οι εσωτερικές ανισότητες».

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι στρατηγικές και οι επενδυτικές προτεραιότητες που περιγράφονται σ’ αυτή τη συμφωνία εταιρικής σχέσης θα βοηθήσουν να οικοδομηθεί ένας ευημερών και βιώσιμος κλάδος της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και μια ακμάζουσα γαλάζια οικονομία, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο για την υποστήριξη των παράκτιων κοινοτήτων και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης», συμπλήρωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους,

Συνολικά, η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει 22 προγράμματα: 13 περιφερειακά και 9 εθνικά. Τα 13 περιφερειακά προγράμματα (τα οποία συνδυάζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+) αντιστοιχούν σε κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search