Σε 18χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε Κινέζος δισεκατομμυριούχος 

Στο πάνθεον των ιδεολογικών καθοδηγητών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας περνάει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Σε ποινή φυλάκισης 18 ετών καταδικάστηκε ο δισεκατομμυριούχος και γνωστός επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Sun Dawu. 

Ο ίδιος έχει τολμήσει να μιλήσει στο παρελθόν για ανθρώπινα δικαιώματα και ευαίσθητα πολιτικά θέματα, όπως η αγροτική στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά, σύμφωνα με το δικαστήριο, κρίθηκε ένοχος για «διαμάχες και πρόκληση προβλημάτων».

Πρόκειται για μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον ακτιβιστών. Άλλες κατηγορίες σε βάρος του 67χρονου περιλαμβάνουν την παράνομη κατάληψη αγροτικών εκτάσεων, τη συγκέντρωση πλήθους για επίθεση σε κρατικές υπηρεσίες και την παρεμπόδιση των κυβερνητικών εργαζομένων από την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 3,11 εκατομμυρίων γιουάν (478.697 δολάρια). Ο όμιλος Sun είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας Κίνας, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις για επεξεργασία κρέατος και τρόφιμα κατοικίδιων ζώων αλλά έχει φτιάξει μέχρι και σχολεία και νοσοκομεία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2020, μαζί με άλλα 20 άτομα, μεταξύ των οποίων συνεργάτες του και συγγενείς του, όπως η σύζυγό του, οι γιοι και οι νύφες του. Τότε δεκάδες υπάλληλοι του Dawu τραυματίστηκαν σε επεισόδια με την αστυνομία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Chinese Human Rights Defenders τονίζει ότι η καταδίκη του Sun Dawu αποτελεί αντίποινα για την υποστήριξη και τη φιλία του με αντιφρονούντες.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για έναν από τους λίγους ανθρώπους που κατηγόρησαν ανοιχτά την κυβέρνηση ότι συγκάλυψε μια επιδημία αφρικανικής γρίπης των χοίρων, η οποία επηρέασε τα αγροκτήματά του το 2019 και αργότερα κατέστρεψε μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της χώρας.

Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση το 2003, για «παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων» αλλά η υπόθεση ανατράπηκε χάρη και στη μεγάλη υποστήριξη ακτιβιστών και της κοινής γνώμης. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search