ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπιαστικές οι προσφορές που κατατέθηκαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Ντροπιαστικές» χαρακτηρίζουν τις προσφορές που κατατέθηκαν για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως προσθέτουν: «Αναμένουμε να δούμε το μέγεθος του θράσους της κυβέρνησης, αν τελικά κατακυρώσει τον διαγωνισμό στον πλειοδότη».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νεκτάριος Σαντορινιός, Γιώργος Τσίπρας και Αλέξης Χαρίτσης αναφέρουν:

«Όπως ενημερωθήκαμε από πηχυαίους τίτλους φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, φαίνεται να ανακηρύχτηκε τελικά πλειοδότης στη διαδικασία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το αντίτιμο, που, όπως σχολιάζεται, ”ικανοποίησε” το Ελληνικό Δημόσιο και κατοχύρωσε τον πλειοδότη, κυμαίνεται στα 62,5 εκατ. ευρώ (37,3 εκατ. και 25,2 εκατ.) και αφορά τόσο στην πώληση της Δεξαμενής Νο 5 -τη μεγαλύτερη της Μεσογείου- όσο και στην προβλήτα Νο 4 του ναυπηγείου, την οποία ορθά διεκδικεί ο Δήμος Χαϊδαρίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν:

  • Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός παρουσιάζει σκοτεινά σημεία και γεννά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για επαναληπτική διαδικασία (μετά από αυτόν του Δεκεμβρίου που κηρύχτηκε άγονος), κατά την οποία η κυβέρνηση έσπασε στα δύο τα προς πώληση τμήματα, δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση 6 μηνών, μείωσε σε σημείο ξεπουλήματος κατά 45% τα τιμήματα, δεν όρισε κατώτατη τιμή πώλησης ανάλογη με τα πορίσματα των εκτιμητών και είχε προκλητική χρονική διάρκεια μόνο ενός μήνα.
  • Ο όρος «κοψοχρονιά» φαίνεται να μην είναι αρκετός για να περιγράψει την τελική προσφορά που έγινε για τις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων, καθώς ο Σκαραμαγκάς αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικός και παραγωγικός, κατασκευάζοντας υποβρύχια και συντηρώντας σχεδόν το σύνολο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ η πραγματική του αξία, σύμφωνα με ανεξάρτητους εκτιμητές, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Την ώρα που η κυβέρνηση θα δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό της για το ξεπούλημα των ναυπηγείων, ας μεριμνήσει να δώσει και μια πειστική απάντηση στους εργαζομένους, στους οποίους η επιχείρηση χρωστά περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το τίμημα των εγκαταστάσεων ανήλθε μόνο στα 25,2 εκατομμύρια. Με τόσο χαμηλό τίμημα, πώς σκέφτονται οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, αλλά και τα ποσά που έχει επιβάλει σε βάρος του Δημοσίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ΙCC); Κλείνοντας, σημειώνουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους και στις διεκδικήσεις τους, τους οποίους πάντα θωρούσαμε αναπόσπαστο τμήμα της λύσης που πρέπει να δοθεί για τον Σκαραμαγκά και όχι ως ”βαρίδι”, όπως η κυβέρνηση δηλώνει μέσα από την τακτική της, καθώς η πείρα και η εξειδίκευσή τους προσθέτουν στην υψηλή αξία των ναυπηγείων».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search