Θεοχάρης: Σε πλήρη έλεγχο όποιος έρχεται από χώρες με εξαπλωμένη μετάδοση

Στους περιορισμούς που υπάρχουν για ταξίδι στην Ελλάδα από τις «επικίνδυνες χώρες» αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Αρχικά, επισήμανε πως «είναι δεδομένο ότι αυτό το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο. Το ξέραμε και είναι μια άσκηση μεγάλης ισορροπίας».

Και συνέχισε: «Προσπαθούμε να σιγουρέψουμε ότι θα έχουμε όσο γίνεται λιγότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά συγχρόνως δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των τουριστών και των πολιτών μας».

Στη συνέχεια στάθηκε στην έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» στη Μεγάλη Βρετανία, λέγοντας: «Στη Βρετανία υπάρχει μεγάλη έξαρση της “Δέλτα” και η Πορτογαλία μέσα σε τρεις βδομάδες έχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Τρεις βδομάδες άφησε η Βρετανία την Πορτογαλία και αμέσως εξαπλώθηκε σαν φωτιά. Το αποτέλεσμα τώρα είναι ότι τώρα η Γερμανία βάζει καραντίνα στους Πορτογάλους. Αυτή η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το τι κάνει η Ελλάδα για το θέμα αυτό: «Έχουμε βάλει σε πλήρη έλεγχο όποιον έρχεται από χώρες με εξαπλωμένη μετάδοση, όπως τα Εμιράτα, τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Ρωσία. Παρακολουθούμε καθημερινά τις θετικότητες και χθες βγήκε κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία όποιος έρχεται από τη Ρωσία, πρέπει να έχει τεσταριστεί ανεξαρτήτως εμβολιασμού και όταν φτάσει στο αεροδρόμιο. Και πριν και μετά», εξήγησε.

«Είναι μια δυναμική διαδικασία που παρακολουθούμε από την αρχή που ανοίξαμε, παρακολουθούμε τις θετικότητες στα σύνορά μας κάθε δύο με τρεις μέρες. Από τα Βαλκάνια δεν έχουμε πρόβλημα, το συζητούσαμε και με τον κ. Τσιόδρα. Το Sputnik σύμφωνα με τους δικούς μας επιδημιολόγους είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Το ζήτημα είναι πόσο εγκρίνεται για τους πολίτες σου. Η κ. Μέρκελ μπορεί να μιλήσει με τις χώρες που το έχουν εγκρίνει και το κάνουν στους πολίτες τους», πρόσθεσε.

Για το ποιοι μπαίνουν σε καραντίνα, απάντησε ότι αυτό ισχύει μόνο για όσους βγαίνουν θετικοί. «Γίνεται τεστ σε όλους όσοι έρχονται από Ρωσία. Από Μεγάλη Βρετανία, αν έχεις εμβολιαστεί, δεν είναι απαραίτητο το τεστ», υπογράμμισε.

«Από σήμερα έχουν δοθεί άδειες για 39 πτήσεις την εβδομάδα από τη Ρωσία. Μέχρι τώρα δεν είχαμε μεγάλους αριθμούς, σε κάθε περίπτωση δεν θα διακινδυνέψουμε την υγεία. Παίρνουμε τα μέτρα που πρέπει για να προστατέψουμε τους Έλληνες πολίτες», σημείωσε ερωτηθείς για το αν άνοιξε η ρωσική αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης, σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμού κάθε περιοχής στηνΕλλάδα και πόσο επηρεάζει τον κόσμο να την επισκεφθεί, επισήμανε: «Έχουμε έναν δημόσιο χάρτη που δείχνει επιδημιολογικά στοιχεία και εκείνο του εμβολιασμού. Ο κάθε τουρίστας μπορεί να διαλέξει μια περιοχή που έχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού. Είναι η μόνη λύση για να ξεφύγουμε από αυτό (ο εμβολιασμός).Ανάλογα με την αγορά έχουμε διαφορετικό σκηνικό. Ο χάρτης είναι ένα μεγάλο ατού για τους tour operator».

Θεοχάρης: Ο στόχος που πρέπει να έχουμε φέτος είναι η ποιότητα

Σχετικά με τα χερσαία σύνορα, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως, «για να ανοίξουν τα σύνορα πρέπει να υπάρξουν ειδικές επιδημιολογικές ομάδες. Από 1η Ιουλίου έχουμε άνοιγμα συνόρων, πύλες εισόδου για τον τουρισμό. Στη Θράκη, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και για όλο το 24ωρο. Συγχρόνως φτιάχνονται τρεις πύλες (δύο εισόδου – μια εξόδου) για να εξυπηρετηθούν πιο γρήγορα οι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας. Είναι σημαντική αγορά η Τουρκία, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουν τα σύνορα για τουριστικές μετακινήσεις».

«Δεν έχουμε θέσει κανέναν ποσοστικό στόχο. Ο στόχος που πρέπει να έχουμε φέτος είναι η ποιότητα. Πρώτον να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που δεν θα ταλαιπωρείται ο κόσμος και δεύτερον η ποιότητα με την επιδημιολογική ασφάλεια. Φέτος θα είναι καλύτερη η χρονιά από πέρυσι. Οι εκτιμήσεις για πληρότητα 25% είναι απαισιόδοξες», σημείωσε στη συνέχεια ο υπουργός και στάθηκε στις προσωπικότητες που έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα μας για διακοπές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα διαστάσουμε τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χώρας να πάρουμε τα μέτρα που πρέπει», τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τον ιό, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να εμβολιαστούμε, είναι η μόνη διέξοδος».

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε: «είναι νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πιστοποιητικό αυτό είχαν οι χώρες τη δυνατότητα μέσα στον Ιούνιο να το υλοποιήσουν. Το δεχόμαστε ήδη». Τέλος, όσον αφορά την πλατφόρμα «Τουρισμός για Όλους», είπε ότι τις προσεχείς ημέρες ανοίγει για αιτήσεις και θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 συμπολίτες μας να πάνε διακοπές.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search