Το υπουργείο Πολιτισμού απαντά στον Τσίπρα: Οι νόμοι της διακυβέρνησής του εκδικούνται τους εργαζόμενους

Στις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για «εκδικητική» συμπεριφορά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη απέναντι σε εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που συνέβαλαν στην «κάθαρση» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ, απάντησε με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, μεταξύ άλλων «οι νόμοι της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα που εκδικούνται τους εργαζόμενους, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και που άφησαν τους εργαζόμενους έκθετους, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Κατά την προσφιλή τακτική του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού προσπάθησε αρχικά να εμφανιστεί ως προστάτης των εργαζομένων, με έναν νόμο που αντίκειται στο Σύνταγμα και στην πάγια νομολογία του Ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου, τώρα μέσω του προέδρου του μιλάει για εκδίκηση προς τους εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοηθείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Ιούλιο του 2019, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έθεσε σε εκκαθάριση το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ν. 4639/2019. Η διάλυση του Ταμείου κρίθηκε αναγκαία, καθώς το κύριο αντικείμενο του Ταμείου, που ήταν η λειτουργία του παιδικού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, είχε ήδη, με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.4598/2019). Με τον ίδιο νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε την ένταξη του προσωπικού του Ταμείου σε οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, περί λύσης του Ταμείου, εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την οποία εισήχθησαν οι απαιτούμενες ειδικότερες ρυθμίσεις για τη λύση και εκκαθάριση του Ταμείου και προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων του Ταμείου, που είχαν υποβάλλει αίτηση για να μεταφερθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναστέλλονται κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, εφόσον αυτό το προσωπικό δεν είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ή για τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2020, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωμοδότησε ότι η μεταφορά των υπαλλήλων του Ταμείου στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν νόμιμη, διότι αντέβαινε στο άρθρο 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει συγκεκριμένη και ειδική διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου. Η ίδια Γνωμοδότηση έκρινε ότι η ρύθμιση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετη και προς την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου. Λόγω της πανδημίας, η διαδικασία εκκαθάρισης του Ταμείου σε λειτουργία παρατάθηκε μέχρι τις 31-8-2021. Έτσι, εκδόθηκε νέα Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού (Β’ 945/10-03-2021), με την οποία προβλέφθηκε ότι οι συμβάσεις εργασίας του συνόλου του προσωπικού του Ταμείου καταγγέλλονται μέχρι την 31-08-2021, ημερομηνία λήξης της εκκαθάρισης με την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και την δυνατότητα επιδότησης της ανεργίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επειδή ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε ”εκδικητική λογική”, επισημαίνεται ότι είναι οι νόμοι της διακυβέρνησής του που εκδικούνται τους εργαζόμενους, που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και που άφησαν τους εργαζόμενους έκθετους, λόγω της αντισυνταγματικότητάς τους.

Αντιθέτως, ο ν. 4639/2019 και οι κατ’ εξουσιοδότηση αποφάσεις αυτού προβλέπουν εκτός από λύση και εκκαθάριση του ταμείου και τη νόμιμη αποζημίωση για όλους τους εργαζομένους».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search