Τσιάρας: Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκτά ουσιαστικό ρόλο και εκσυγχρονίζεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχέδιου για το νέο Οργανισμό για το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, είπε πως το ανώτατο δικαστήριο «αποκτά μια απολύτως σύγχρονη δικονομία, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας».

Ο υπουργός, παρατήρησε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια μπορεί να επισκιάσθηκε από τη συζήτηση της τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδειξε ότι ακούει τις παρατηρήσεις των βουλευτών και των φορέων και όταν υπάρχει η δυνατότητα τις ενσωματώνει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως με το άρθρο 9 παράγραφος 5, για τους οικονομικούς ελέγχους στους επαγγελματικούς συλλόγους, πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή και στο θέμα της εχεμύθειας στο οποίο πρέπει να υπόκεινται όλοι οι ελεγκτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στην τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως επιλύονται ζητήματα καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πλέον, όποιες υποθέσεις έχουν συμπληρώσει τα τρία χρόνια με μόνη προϋπόθεση τη συναίνεση του ιδιώτη – «διαδίκου» θα μπορούν να εξελίσσονται και να προχωράνε.

«Επιχειρούμε ουσιαστικά την εξομοίωση της αποζημίωσης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, οι οποίοι δεν βρισκόντουσαν στην ίδια μοίρα με όλους τους άλλους δικαστικούς λειτουργούς. Ικανοποιήσουμε εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διατυπωμένα αιτήματα από την Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε ότι ακόμη και σε ουδέτερο χρόνο μπορούμε να προσεγγίζουμε θέματα, ζητήματα, προβλήματα, τα οποία απασχολούν γενικότερα τον χώρο των λειτουργών, των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και να δίνουμε λύσεις», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Τσιάρας: Αναδεικνύεται το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης προς την ψηφιακή εποχή

Ο υπουργός σχολίασε τη νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, λέγοντας πως για μία μοναδική φορά τα τελευταία χρόνια η Έκθεση για την Ελλάδα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη υλοποιήσει και για όσες δρομολογούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα γκρίζα σημεία της Έκθεσης που αφορούν στην Ελλάδα ανέφερε ο υπουργός είναι «ο νέος Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας» και «το θετικό είναι που το χαιρετίζει η Έκθεση ότι έρχεται μια άλλη κυβέρνηση μετά τις εκλογές και αυτό τα αλλάζει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με την καλή θέση της Ελλάδας στον τομέα της διαφάνειας και της διαφθοράς, ο Κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι αυτό ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάτι που συνέχισε η κυβέρνηση αυτή, γι’ αυτό και είμαστε στη 10η θέση.

Αναφερόμενος στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του «νόμου Κατσέλη», πως έχουν γίνει 49.000 αιτήσεις όταν όλη η αντιπολίτευση μιλούσε για εκβιασμό, για αποτυχημένη διαδικασία, για μια διαδικασία που δεν θα προστάτευε τους πραγματικούς δικαιούχους, είπε ότι αυτό δείχνει ότι μια πολιτική η οποία αποφασίστηκε πριν μερικούς μήνες όχι μόνο συμβάλλει στην επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων, οι οποίες προσδιορίζονταν για μετά από δέκα και δεκαπέντε χρόνια -και κατά τα άλλα θέλουμε να μιλάμε για Ελλάδα- χώρα κράτος δικαίου, αλλά πολύ περισσότερο αυτές βρήκαν την πραγματική προστασία μέσα από μια διαδικασία η οποία ήταν απολύτως σωστά οριοθετημένη, μη αφήνοντας κυρίως κανένα περιθώριο ένταξης των στρατηγικών κακοπληρωτών σε αυτήν τη διαδικασία.

Για τα βήματα στην ψηφιακή δικαιοσύνη ανέφερε πως έχουμε καταφέρει να εντάξουμε ένα πραγματικά πολύ μεγάλο σύνολο ψηφιακών έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης όπως η δεύτερη φάση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ, η επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ για τα διοικητικά δικαστήρια, το ηλεκτρονικό ψηφιακό ποινικό μητρώο, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν ήδη τα προγράμματα για τις τηλεδίκες και τα προγράμματα ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης, με το νέο δικαστικό έτος θα έχουμε το λεγόμενο «ηλεκτρονικό πινάκιο». Είναι μια εποχή, είπε ο υπουργός, «που το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης προς την ψηφιακή εποχή αναδεικνύεται ως μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα, κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε, ακόμη, ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα, θα βρεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο των αλλαγών του νέου Ποινικό Κώδικα.

Σχετικά με την επίμαχη τροπολογία για τους εμβολιαμσούς, ο κ. Τσιάρας είπε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, πως «είναι κρίμα να μην μπορεί να ισορροπήσει τις εσωτερικές φωνές του» και «από τη μία πλευρά ο κ. Τσίπρας έρχεται στη Βουλή και λίγο ή πολύ αποδέχεται το να γίνουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό και από την άλλη υπάρχουν φωνές συντρόφων του που τον παρασύρουν σε μια στείρα αντιπολιτευτική στάση, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι υπεύθυνη στάση και δεν δείχνει ότι τελικά βάζουμε πλάτη σε μια πραγματικά, ιδιαίτερη και κρίσιμη περίπτωση». Μιλάμε είπε «για ανθρώπινες ζωές, για ανθρώπους οι οποίοι, δυστυχώς, χάνουν τη ζωή τους» και σημείωσε πως «είναι πραγματικά κρίμα μέσα από μια λογική περισσότερο αντιπολιτευτική και όχι πραγματική να εκπέμπουμε αντιφατικά μηνύματα στην ελληνική κοινωνία».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search