Τσίπρας από Βόρεια Μακεδονία: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της

Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πρώτο «Prespa Forum Dialogue» που διεξάγεται στην πόλη Αχρίδα.

O κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στη διάρκεια του Φόρουμ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται την επόμενη περίοδο οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμα αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται οι αλλαγές σε ορισμένες από αυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τόνισε ότι τα νέα διαβατήρια με το συνταγματικό όνομα θα διανεμηθούν αυτές τις μέρες και ο ίδιος θα πάρει το δικό του τη Δευτέρα.

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της και «κλειδί» για το μέλλον

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο πρώτος λόγος που Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έφθασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι πάλεψαν γι’ αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. Ούτε ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις, βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις. Διότι αν αφήσεις μια σύγκρουση παγωμένη για πολύ καιρό, τότε ο πάγος λιώνει μόνο με τη σύγκρουση, όπως βλέπουμε σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια. Ίσως κάποιες φορές τα βάφουν με ένα διαφορετικό χρώμα ή ανοίγουν μια πόρτα για το εμπόριο και την οικονομία. Αλλά ποτέ δεν προσπαθούν να ρίξουν ένα τείχος μαζί με τον γείτονά τους. Φοβούνται πάντα ότι θα πέσει πάνω τους και θα καταστρέψει την καριέρα τους. Εμείς οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη. Αλλά γίνεται πιο εύκολο αν ξέρεις να χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου. Αυτό καταφέραμε ο Ζόραν και εγώ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο δεύτερος λόγος που Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έφθασαν στη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ότι ποτέ δεν θεώρησαν ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είχαν τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του Μάθιου Νίμιτς, είχαν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζήτησαν αλλού την πολιτική βούληση για λύση.

«Σας θυμίζω πού βρισκόμασταν την περίοδο 2014-2017. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε αποφασίσει να παγώσει τη διεύρυνση προς τα Βαλκάνια. Και δεν άλλαζε τη θέση της ακόμα και όταν στην περιοχή μας ξέσπασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η μία χώρα βρέθηκε απέναντι στην άλλη στη διαχείριση των τεράστιων αυτών ροών.

»Η ΕΕ δεν άλλαξε τη θέση της ούτε όταν η μία πολιτική και εθνοτική κρίση διαδεχόταν την άλλη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τρίτες δυνάμεις ενίσχυαν τη θέση τους στην περιοχή, ενώ η ευρωπαϊκή επιρροή μειωνόταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Εμείς λοιπόν πείσαμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία.

»Εμείς, ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί, αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης.

»Εμείς είπαμε ότι δεν θα δεχθούμε να ξαναγυρίσουν τα Βαλκάνια στις συγκρούσεις, την αποσταθεροποίηση και τον εθνικισμό. Και, δυστυχώς, τώρα βλέπουμε ότι, παρά τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, βρισκόμαστε πάλι στη στασιμότητα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι, εκτός της Βόρειας Μακεδονίας, δεν προχωράει ούτε η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, με την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην μπορεί να βρει λύσεις.

«Γι’ αυτόν τον λόγο θέλω να στείλω το μήνυμα στη φίλη Βουλγαρία να κάνει το μεγάλο βήμα. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα. Αλλά είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί -και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον.

»Παράλληλα, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και μακριά από εθνικισμούς. Να δώσω το μήνυμα στον πρωθυπουργό του Κοσόβου, κ. Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του -τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει-, ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας. Και βέβαια αυτό είναι το μήνυμά μου και στον φίλο πρόεδρο (της Σερβίας) Αλεξάνταρ Βούτσιτς», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ένας σοβαρός λόγος για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις αφορά τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για τη διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονιά της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών», επισήμανε.

«Ο τρίτος λόγος που φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αυτός να κάνει με το μέλλον», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Η σημασία αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Είναι οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι εδώ εάν κοιτούσαμε μόνο στο παρελθόν και δεν βλέπαμε μπροστά, στο μέλλον. Και το μεγάλο ”κλειδί” για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας.

»Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα -πρωτόγνωρα- βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο: H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά, ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία.

»Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους τους εχθρούς της Συμφωνίας. Στις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν σε αυτήν τη Συμφωνία, όπως δεν πιστεύουν ότι μπορούν να υπάρξουν έντιμες λύσεις σε μεγάλες διακρατικές διαφορές. Σε όλους αυτούς που ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να μας βάλουν σε έναν φαύλο κύκλο αντιποίνων, που θα ξηλώσει αυτά που χτίσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.

»Όπως έγραψε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ: ”Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις, μ’ έφαγαν όμως οι κοριοί”. O κίνδυνος είναι οι κοριοί που θα πολλαπλασιάζονται όπου δεν υλοποιείται η Συμφωνία.

»Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα -ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας- να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα. Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Όσο βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας θα υπάρχουν πολλές δυνάμεις που θα θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν και στη στασιμότητα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό.

»Όπως έχει αποδειχθεί στην Ιστορία, το μέλλον της Ευρώπης θα καθοριστεί και από το μέλλον των Βαλκανίων. Γι’ αυτό ο αγώνας που πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε εδώ για την ειρήνη, τη συνεργασία και για τη νέα προοπτική που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά σημαντικός», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search