Βαρβιτσιώτης: Με την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν θα ξεκινήσει μία καινούργια εποχή για την Ελλάδα

«Με την επίσκεψη της Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει μία καινούργια εποχή για την Ελλάδα», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του, την οποία συνοδεύει με μία φωτογραφία της ελληνικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό και θυμίζει τη διαπραγμάτευση των 5 ημερών και των 100 ωρών στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως υπογραμμίζει, η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «θα δώσει πρόσβαση στην ελληνική οικονομία στο μεγαλύτερο πακέτο που είχε ποτέ στη διάθεσή της για δράσεις μετασχηματισμού της οικονομίας αλλά και στήριξη της κοινωνικής συνοχής». «Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και μετά την κρίση του Covid-19 η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πολλές καινούργιες επενδύσεις που θα διαμορφώσουν την Ελλάδα 2.0 και θα δώσουν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους», τονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι τα μεγέθη είναι πραγματικά σημαντικά, καθώς η Ελλάδα θα πάρει περίπου 41 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό της Ένωσης (2021-2027), όσα δηλαδή πήρε και την προηγούμενη επταετία. Αυτά θα διατεθούν κατά το ήμισυ στον αγροτικό τομέα μέσω των επιδοτήσεων και το άλλο μισό μέσω του ταμείου συνοχής, δηλαδή τα γνωστά ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, υπάρχει αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με το παρελθόν για τη μετανάστευση και προστίθενται τα κονδύλια του ταμείου δίκαιης μετάβασης που αφορά την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα μας θα πάρει 18+ δισ. ευρώ περίπου από απευθείας ενισχύσεις και 13+ δισ. περίπου από δάνεια που ήδη ξεκίνησε να παίρνει η ΕΕ στο όνομά της για λογαριασμό των κρατών-μελών, προσθέτει.

Ιλιγγιώδες το συνολικό ποσό που μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία

«Το ελληνικό πρόγραμμα καινοτόμησε και επιχειρεί να μοχλεύσει όλους αυτούς τους πόρους με δανεισμό για να φτάσουμε στο τελικό 57 δισ. ευρώ σχεδιασμό που ήδη έχουμε καταθέσει στην ΕΕ», σημειώνει.

«Το συνολικό ποσό που με τους διάφορους τρόπους μπορεί να ενισχύσει την ελληνική οικονομία είναι ιλιγγιώδες, αφού φτάνει τη δυνατότητα να επενδυθούν στη χώρα κοντά στα 98 δισ. ευρώ».

«Για να πετύχουμε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, που έφερε στη χώρα τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση της ΕΕ, μια μικρή ομάδα ανθρώπων δούλεψε σκληρά», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τον Ιούλιο του 2019 είχαμε ξεκινήσει να διαπραγματευόμαστε για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Τότε προσπαθούσαμε να μην υποστούμε μειώσεις στη συμμετοχή της χώρας και αυτή η διαπραγμάτευση κράτησε ως την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού».

«Στη συνέχεια μετά από πρωτοβουλία εννέα ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητήθηκε να διαμορφωθεί και ένα επιπλέον πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των οικονομιών λόγω του lock down. Αυτό κατέληξε μετά τη γαλλογερμανική πρόταση στο πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. που προστέθηκαν στον συνολικό προϋπολογισμό της Ένωσης για άλλα 1,100 δισ.». «Έτσι καταλήξαμε στην πενταήμερη, διάρκειας 100 ωρών, διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες (17-21 Ιουλίου 2020), που ολοκλήρωσε όλη αυτή την προσπάθεια», προσθέτει.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search