Βουλή: Οι απαντήσεις Σκυλακάκη στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους όρους των δανειακών συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

Την απουσία του παραρτήματος που έπρεπε να συνοδεύει το κείμενο του σχεδίου νόμου με τις συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

Στις διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συζήτηση -εξπρές των δύο συμβάσεων, ήρθε να προστεθεί και η διαμαρτυρία ότι τα κόμματα δεν πήραν παράρτημα με τους πίνακες που συνδέουν τις εκταμιεύσεις με συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους, για την Ελλάδα, και το οποίο θα έπρεπε να έχει δοθεί στα κόμματα μαζί με το σχέδιο νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από τις επιτροπές της Βουλής οι συμβάσεις για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πληροφορούμαι και το βλέπω και στο site της Bουλής, ότι κατατέθηκε μόλις τώρα, εν μέσω της συνεδρίασής μας, το παράρτημα για την έγκριση της αξιολόγησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας. «Είναι δυνατόν; Είναι θεσμική διαδικασία αυτή; Έπρεπε να γίνει όλη αυτή η ιστορία στην αρχή της συνεδρίασης, για να κατατεθεί μέρος της σύμβασης, ουσιαστικά, της δανειακής σύμβασης, να κατατεθεί τώρα, στο μέσο της συνεδρίασης; Είναι αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία;», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Απλώς, δεν είχε αναρτηθεί. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό το θέμα. Είχε έρθει. Το έθεσε και ο κ. Κατρίνης (ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής). Το ψάξαμε. Όντως, είχε σταλεί από το υπουργείο και εκ παραδρομής, δεν είχε αναρτηθεί. Σε αυτό θέλω να είμαι ξεκάθαρος», απάντησε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Σταύρος Καλογιάννης.

«Το παράρτημα περιλαμβάνεται, επίσης, και στο σχέδιο το ελληνικό από τη σελίδα 406 και μετά. Είναι μέσα εκεί όλοι οι στόχοι και τα ορόσημα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ένα σημαντικό τμήμα της εισήγησης κατατέθηκε μόλις τώρα στη συνεδρίαση. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι πρώτα από όλα επί της διαδικασίας οφείλετε να κάνετε μια διακοπή της διαδικασίας, διότι δεν είναι δυνατόν για ένα τόσο σημαντικό θέμα να έχουν κατατεθεί τώρα στοιχεία και να μην έχουμε και όλη την πληροφόρηση, διότι από ό,τι βλέπουμε, κύριε υπουργέ και στο site του Greece 2.0 υπάρχουν και οι πυλώνες στα παραρτήματα, μάλιστα αρκετοί από αυτούς στα αγγλικά, που έχουν σοβαρότατες παρεμβάσεις για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, τις οποίες δεν τις έχετε συζητήσει, ούτε με την ελληνική Βουλή, ούτε με την ελληνική κοινωνία», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επειδή θέλω να είμαι απολύτως ακριβής και δίκαιος στην κριτική μου. Το παράρτημα για το οποίο μόλις τώρα ενημερωθήκαμε πράγματι περιλαμβάνεται στο μέρος 3 του σχεδίου, δεν περιλαμβάνονται, όμως, ως τέτοιοι τουλάχιστον, ως αυτοτελείς πίνακες, οι πίνακες που συνδέουν τις εκταμιεύσεις με συγκεκριμένα ορόσημα και στόχους, για να είμαστε απολύτως σαφείς, και τουλάχιστον να μπορούμε να συμφωνήσουμε στα δεδομένα. Αυτό βλέπω εγώ μπροστά μου και, επίσης, μπορώ να δεχτώ και τη διαβεβαίωση από τη μεριά του υπουργού, ότι από τη μεριά του είχε κατατεθεί αλλά, προφανώς, δεν αναρτήθηκε με ευθύνη της Βουλής. Κάποιος, όμως, έχει μια ευθύνη γι’ αυτό!», σχολίασε ο κ. Χαρίτσης.

 Ο Αλέξης Χαρίτσης στην Επιτροπή / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Αλέξης Χαρίτσης στην Επιτροπή / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Νομίζω, κύριοι συνάδελφοι, ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο τον κ. Καλογιάννη για το τι ακριβώς συνέβη. Πραγματικά, υπήρχε μια καθυστέρηση ως προς την ανάρτηση. Από εκεί και πέρα, το παράρτημα νομίζω το έχετε στα χέρια σας, δεν ξέρω τι θα προλάβετε να διαβάσετε βέβαια, αλλά εγώ θα θυμηθώ την προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, κύριε Χαρίτση, τότε δεν ήσασταν εκεί, με τέσσερις επιτροπές όπου χρειάστηκαν εννέα ώρες για να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και στην τελευταία ώρα δεν υπήρχαν καθόλου βουλευτές», σχολίασε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Αθανάσιος Καββαδάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό το οποίο έχει γίνει. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το καταθέσουμε. Άλλωστε, όπως ξέρετε, πρώτος αναφέρθηκα σε αυτό διότι θεωρούσα ότι έχει αναρτηθεί, μου φαινόταν παράδοξο να μην έχει αναρτηθεί, διότι είναι ένα κείμενο δημόσιο εδώ και ενάμιση μήνα», επέμεινε ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Αυτό το έγγραφο είναι της κομισιόν. Δεν είναι δικό μας! Η κυβέρνηση το κατέθεσε, και λογικό ήταν να το καταθέσει, δεν έχει λόγο να μην το καταθέσει, θα ήταν παρανοϊκό. Έγινε ένα σφάλμα και δεν αναρτήθηκε εγκαίρως. Εγώ δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη γι’ αυτό. Όπως καταλαβαίνετε και από την ίδια τη ροή των γεγονότων, κανένας δεν είναι τρελός να δείχνει κάτι εάν δεν το έχει καταθέσει λέγοντας ότι έχει κατατεθεί και αυτό προκύπτει και από τη σχετική αλληλογραφία».

«Καθίσταται σαφές ότι δεν θα είναι ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες οι εκταμιεύσεις των δόσεων, όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση. Και αυτό, γιατί οι εκταμιεύσεις των δόσεων, και των επιδοτήσεων και των δανείων, συνδέονται ευθέως με την επίτευξη στόχων και οροσήμων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων της χώρας στους δανειστές», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και είχε επισημάνει: «Θα δούμε τα ορόσημα και τους στόχους, στο Παράρτημα των 289 σελίδων, το οποίο μάς διανεμήθηκε με cd, αλλά θεωρώ ότι όλο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο περιγράφει η κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search